Hlavní obsah

Langrova chlouba obce nenadchla, předražené datové schránky nechtějí platit

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Datové schránky, které ministerstvo vnitra prezentuje jako revoluční novinku a úsporu pro veřejnou správu, nebudou pro české úřady a instituce tak výhodné, jak stát původně sliboval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Projekt ministra vnitra v demisi Ivana Langera obce nenadchl.

Článek

Úřady, které je musí povinně zavést od 1. července, se budou muset na jejich provozu finančně podílet. Ceník služeb poskytovaných monopolně Českou poštou přitom několikanásobně převyšuje srovnatelné produkty bank.

Systém datových schránek má nahradit papírové dopisování občanů s českými úřady. Místo obálek s modrým pruhem jim budou chodit do schránek zabezpečené e-maily.

Kromě úřadů či soudů je musí ze zákona mít i všechny právnické osoby. Běžní občané nebo živnostníci si je ale také mohou pořídit, a to na každém ze tří tisíc Czech pointů na radnicích a poštách. Jejich prostřednictvím si pak budou moci stahovat všechny úřední formuláře nebo dokonce podat daňové přiznání.

Projekt za stamilióny

Jen spuštění systému bude stát stamilióny korun, většinu mají pokrýt dotace z evropských fondů.

Zatímco však za platební příkaz zadaný prostřednictvím internetového bankovnictví účtují české banky svým klientům od nuly do maximálně pěti korun, zásilka do datové schránky přijde na 17,90 Kč.

Teprve až počet elektronických „dopisů“ dosáhne počtu 33 miliónů, sníží se jejich cena na 15,90 Kč a nejnižší desetikorunové úrovně dosáhne až při 123 miliónech zásilek.

Neplatí přitom ujišťování ministerstva vnitra z letošního února, že náklady spojené se zřízením a provozem schránek hradí resort ze svého rozpočtu.

V parlamentním výboru pro veřejnou správu se totiž po konzultaci s náměstkem ministra vnitra Zdeňkem Zajíčkem zrodil v březnu pozměňující návrh k zákonu o archivnictví, podle něhož se orgány veřejné moci musí na úhradě nákladů spojených s provozováním datových schránek podílet.

Kolik úřady z 18korunového poplatku České poště zaplatí a jak byla cena vůbec kalkulována, nelze zjistit.

Náměstka Zajíčka se Právu nepodařilo od minulého pátku kontaktovat, údajně nepřetržitě přednáší na školeních o datových schránkách.

Podle mluvčí resortu Jany Malíkové je cena datové zásilky ve srovnání s doporučeným dopisem stále nízká. Byla tedy odvozena od ceny dopisu? „Těch kritérií bylo víc a také vyšla z jednání s Českou poštou,“ uvedla Malíková.

Česká pošta zase způsob, jímž k cenám svých služeb dospěla, odmítá zveřejnit. „Počáteční cena za datovou zprávu ve výši 17,90 koruny byla stanovena na základě odborného názoru nezávislého auditora, který posuzoval finanční náročnost a stávající náklady projektu datových schránek,“ uvedla pouze mluvčí pošty Marta Selicharová.

Obcím se novinka nelíbí

Svaz měst a obcí se k novince poslanců staví odmítavě. „Nesouhlasíme s tím, že bychom měli nést náklady na datové schránky,“ komentovala návrh, jímž se bude v květnu zabývat Sněmovna, Miroslava Kašpárková ze Svazu měst a obcí.

„Původní záměr byl, že by to měly mít obce bezplatně tak, jako to mají fyzické osoby, které se do systému přihlásí dobrovolně,“ podotkla.

Pro veřejnou správu budou podle Kašpárkové náklady vysoké a jejich pokles v návaznosti na množství odeslané pošty lze očekávat až v horizontu let.

„Ceny 9,90 bychom podle našich odhadů mohli dosáhnout tak za čtyři roky, což se nám zdá nepřijatelné,“ dodala Kašpárková.

Podle Malíkové by úřady slevu na poštovném stejně nepocítily. „Od začátku jsme projekt připravovali ve dvou variantách, že se instituce buď budou na financování provozu přímo podílet, nebo ho pokryje rozpočet vnitra, ale ušetřené peníze za poštovné také zůstanou vnitru,“ dodala Malíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám