Hlavní obsah

Labe má málo vody na hašení, pomůže Vltava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Labi není dostatek vody pro hašení požáru v Českém Švýcarsku, povodí Vltavy proto zvýší odtok z vltavské kaskády. Ve čtvrtek to uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Vodu z Labe čerpají hasiči a nabírají ji rovněž vrtulníky do bambi vaků.

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry v Saském Švýcarsku se nedaří dostat pod kontroluVideo: AP

 
Článek

„Průtok v Labi je nedostatečný pro hašení požáru v Hřensku. Povodí Vltavy proto zvyšuje odtok z vltavské kaskády o 20 m3/s, abychom pomohli navýšit průtok vody v Labi. Znamená to 1,7 milionu kubíků vody denně navíc na hašení požáru,“ uvedl ministr na Twitteru.

„Navýšení průtoku bude operativně vyřešeno vodou z jezové zdrže zdymadla Střekov. Odtok ze Střekova bude navýšen ve čtvrtek ve 22 hodin na 25 m3/s, čímž dojde v pátek v časných ranních hodinách ke zvýšení hladiny v profilu Hřensko o více než 20 centimetrů a tento vodní stav bude udržován po celou nezbytnou dobu,“ doplnila mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Aktuálně je v Děčíně průtok 78 m3/s a hladina dosahuje 85 centimetrů.

Hasiči i vrtulníky čerpají vodu přímo z Labe, zatímco speciální hasičská letadla vyslaná z Itálie ji nabírají na jezeře Milada nedaleko Ústí nad Labem.

Italská hasicí letadla nabírají vodu z jezera Milada, přihlíží tomu stovky lidí

Domácí

Povodí Vltavy se bez ohledu na mimořádné okolnosti chystá od pondělí snižovat hladinu na orlické přehradě kvůli úpravám vodního díla pro případ povodní.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Přehrada Slapy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám