Hlavní obsah

Italská hasicí letadla nabírají vodu z jezera Milada, přihlíží tomu stovky lidí

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Ve čtvrtek dopoledne se do hasebních prací v Českém Švýcarsku zapojila dvě hasicí letadla Canadair z Itálie, každé s kapacitou přes 6000 litrů vody. Jsou schopná nabírat vodu za letu přímo z hladiny, čerpají ji z 30 kilometrů vzdáleného jezera Milada u Ústí nad Labem. Atraktivní podívanou si nenechaly ujít stovky lidí.

Živě: Italské letouny pomáhají hasit požár v Českém Švýcarsku Video: Novinky.cz/ HZS ČR, .

 
Článek

Letadla Canadair vodu čerpají do nádrží za letu přímo z hladiny. K tomu potřebují několik stovek metrů rovnou vodní plochu. Taková je od z Hřenska nejblíže právě na jezeře Milada, vzdáleném zhruba 30 kilometrů. Jezero Milada je kvůli akci od čtvrtka do odvolání pro veřejnost uzavřeno.

Letadla se poprvé snesla na hladinu krátce po půl jedenácté, načerpala plnou nádrž a vydala se hasit hořící lesy. Nad Miladu se vracela v intervalech 15 až 20 minut. Na počínání pilotů se přišly podívat stovky lidí, přilehlá parkoviště byla kolem poledne beznadějně zaplněná.

Italský letoun v akciVideo: Novinky

Milada je každodenně hojně navštěvovanou oblastí, lidé z Ústí a širokého okolí zde za normálních okolností sportují i odpočívají. Běžci, kolaři či bruslaři mohou dráhu okolo jezera užívat nadále, vstup do vody je však nyní zájemcům zapovězený. Na jeho dodržování dohlížejí policisté z poříčního oddělení.

Většina lidí přišla ale záměrně s vidinou pořízení videa nebo snímků z neobvyklé operace. „Něco podobného jsem ještě nikdy neviděl, tak jsem byl na to zvědavý,“ řekl Právu třicátník Radek Noha. „Rád vyhledávám atraktivní záběry, takže jsem si takovou zajímavost nemohl nechat ujít,“ poznamenal se špičkovým fotoaparátem v ruce Miloš Podolský, který na Ústecko dorazil až z Plzeňska.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hasicí letadla Canadair CL-415 nabírají vodu pro hašení požáru.

Jiné návštěvníky jezera však operace zaskočila. „Nevěděl jsem o tom, chodím si sem pravidelně dopoledne zaplavat. Zaskočilo mě, kolik je tady lidí,“ řekl Právu pan Milan, jenž od kolemstojících brzy zjistil, že si dnes oblíbenou vodní aktivitu nedopřeje. „Tak to dnes oželím, no,“ nelámal si nakonec s omezením hlavu.

U požáru na místě zasahuje téměř 500 hasičů, další je postupně střídají. Aktuálně tak hasí požár ze vzduchu kromě dvou italských canadairů sedm vrtulníků a další dvě letadla. Zasahující vrtulníky s tzv. bambi vaky mají kapacitu od zhruba 1000 po 3000 litrů vody. Pomoc italských letadel s mnohem větší kapacitou by podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mohla znamenat průlom v boji s požárem.

Jezero Milada vzniklo rekultivací po těžbě hnědého uhlí v místech bývalého lomu Chabařovice u Ústí nad Labem. Vodní plocha má 252 hektarů, maximální hloubku 25 metrů a délku 3,2 km. Veřejnosti se otevřelo na jaře roku 2015. Místo je oblíbeným cílem místních i turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám