Hlavní obsah

Labe by mohlo v Ústí a Děčíně dosáhnout stupně ohrožení

Aktualizováno

Hladiny toků začaly ve středu ráno pozvolna klesat. Stupeň ohrožení kolem desáté hodiny platil jen na dvou řekách. Problémy by mohly nastat na severu Čech, kde meteorologové očekávají vzestup Labe.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Řeka Smědá ve Višňové na Frýdlantsku byla na třetím povodňovém stupni v úterý odpoledne.

Článek

10:18 - V tuto chvíli platí stupeň ohrožení pouze na dvou tocích - Novohradce a Chrudimce v Pardubickém kraji. Jisté riziko představuje Labe, jehož hladina může stoupnout v Děčíně a Ústí nad Labem až na stupeň ohrožení. [celá zpráva]

On-line přenos Novinek z povodňové situace tímto končí. Podrobnosti můžete nadále sledovat v rámci obvyklého zpravodajství. Děkujeme za pozornost.

9:55 - V Nemošicích Chrudimka zatopila cvičiště pro psy. Obavy teď mají v Drozdicích, místní části Pardubic. Voda tam teče z Mnětic přes silnici a stéká po poli. Lokalita je v zátopové oblasti a lidé už povodně v minulých letech zažili. "V Mněticích jsou zatopené výběhy pro koně, hospoda a dětské hřiště. Je naděje, že voda bude klesat a domy v Drozdicích snad ohrožené nejsou," řekl starosta městské obvodu IV Petr Heřmanský.

V některých obcích Pardubického kraje naopak už lidé začínají uklízet škody. "Teď už je to úplně v klidu. Svoláváme jednotku a budeme uklízet pytle a zjišťujeme, kdo bude potřebovat čerpat vodu ze sklepů. První nápor vypadal hrůzostrašně, ale proběhlo relativně v pohodě," řekl velitel dobrovolných hasičů v Luži na Chrudimsku Josef Vrba.

9:19 - Voda, která zalila v úterý ráno pietní místo bývalé osady Ležáky na Chrudimsku, už opadla. Škody podle ředitele lidického památníku Milouše Červencla nebudou nakonec tak veliké. Bude nutné odstranit nánosy bahna, popadané stromy a opravit poškozenou hráz, řekl.

9:00 - Labe se v noci dostalo v Ústí a Děčíně na první stupeň povodňové aktivity. Podle modelové předpovědi by řeka v obou městech mohla kulminovat na stupni ohrožení, stejně jako při nedávných povodních, které způsobily velké škody. Hladiny většiny menších toků v Ústeckém kraji proti úterku poklesly.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stavy a průtoky k 26. červnu 9:00

8:25 - Hladiny řek v Pardubickém kraji zřejmě kulminovaly. Třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, byl dnes ráno na Doubravě v Pařížově, Novohradce v Úhřeticích a Chrudimce v Nemošicích. Druhý stupeň pohotovost platí na Chrudimce v Hamrech a Přemilově, nejnižší první stupeň na Novohradce v Luži, Loučné v Dašicích a Labi v Přelouči. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil státní podnik Povodí Labe.

8:16 -  ČHMÚ očekává ve středu srážkové úhrny do 15 mm. Protože by postupně mělo přestat pršet, předpokládají meteorologové také snižování hladin řek a dalších vodních toků. V nejbližších hodinách by měla kulminovat řeka Sázava na dolním toku a to na 2. stupni povodňové aktivity.

7:49 - Hladiny řek v Královéhradeckém kraji v noci na dnešek výrazně klesly a první stupeň povodňové aktivity byl dnes ráno už jen na Cidlině v Novém Bydžově. Pozvolný pokles hladin by ale dnes mohly zpomalit či zastavit dešťové přeháňky, uvedl šéf dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Řeky v kraji zahrozily v úterý, kdy po nočním vytrvalém dešti na několika místech vystoupaly na třetí stupeň, tedy ohrožení.

7:37 - Na šesti místech jižní Moravy platí druhé stupně povodňové aktivity, tedy pohotovost. Zvýšené průtoky kvůli dešti hlásí řeky Dyje, Svratka a Jihlava. Toky se stále drží v korytech. Hasiči přesto řeší problémy se sesuvy půdy, silnicemi, které znečistilo bahno nebo spadanými stromy. Vyplývá to z informací státního podniku Povodí Moravy a hasičů.

7:30 - Déšť by měl ve středu postupně ustávat. Předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekává přes den převážně zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami. Na jihozápadě České republiky by mělo být postupně oblačno a k večeru jen ojediněle přeháňky. Teploty se vyšplhají na 12 až 16 °C.

6:44 - Všechny řeky v Libereckém kraji se do rána vrátily do normálu. I na Smědé v Předláncích, kde byla situace nejhorší, mohli dnes před 05:00 odvolat první povodňový stupeň, když hladina klesla pod dva metry a dál pomalu opadá. Odvolán byl ráno první povodňový stupeň i na Jizeře v Železném Brodě.

Za dva dny v Libereckém kraji spadlo na některých místech bezmála 160 milimetrů srážek, nejvíc pršelo v Jizerských horách.

Foto: chmu.cz

Stav toků 26. června v 6:40

6:29 - Podle českobudějovické meteoroložky Markéty Augustinové dnes bude na jihu Čech zpočátku zataženo, občas déšť, během dne od jihozápadu ustávání srážek, odpoledne a večer se oblačnost bude místy protrhávat. Nevyšší denní teploty vzduchu se budou držet mezi 11 až 14 stupni Celsia.

6:20 - V noci ještě zvolna stoupal dolní úsek Stropnice a Malše. Dosažení vyšších stupňů povodňové aktivity tam už hydrologové neočekávají. Na horním a středním toku kulminuje Nežárka.

6:18 - Druhý povodňový stupeň, pohotovost, hlásilo zhruba 25 vodoměrných stanic. Všechny železniční trati a hlavní silniční tahy jsou podle webů Českých drah a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) průjezdné bez omezení.

5:59 - Na jihu Čech platí podle portálu ČHMÚ dnes po ránu některý z povodňových stupňů v celkem 15 měřicích stanicích. Žádná řeka nevystoupala ke třetímu stupni – ohrožení. Na dolním toku Nežárky a Lužnice počítají hydrologové ještě dnes s pozvolným vzestupem. Na druhém stupni, pohotovosti, se kromě Nežárky a Lužnice drží také Moravská Dyje v Janově na Dačicku a Stropnice v Borovanech.

Podle předpovědi meteorologů dnes bude pršet už jen občas, stejně tak ve čtvrtek a v pátek.

4:40 - Doubrava v Bílku klesla na 199 centimetrů, tedy pod hranici třetího stupně povodňové aktivity.

3:40 - Sázava v Pohledských Dvořácích klesla na 228 centimetrů. Opadávají i další toky. Stav ohrožení trvá na čtyřech místech.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Řeka Smědá ve Višňové ne Frýdlantsku

2:10 - Stav ohrožení pominul na Sázavě v Pohledských Dvořácích u Havlíčkova Brodu. Hladina řeky dosahovala 239 centimetrů, tedy jeden centimetr pod třetí stupeň.

1:30 - Hladina Novohradky v Luži klesla na druhý stupeň, tedy pohotovost.

0:40 - Meteorologové vyhlásili extrémní stupeň nebezpečí povodní na Vysočině.

23:16 - V Komárově na Pardubicku jsou zalité silnice. Hladinu potoka zvyšuje i voda z polí. Evakuace však nebyla vyhlášena.

22:47 - Třetí povodňový stupeň platí na Novohradce v Luži a Úhřeticích, na Chrudimce v Nemošicích, na Doubravě v Bílku, na Výrovce v Plaňanech a na Sázavě v Pohledských Dvořácích. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)

Foto: chmu.cz

Stav povodňové aktivity v úterý 25. června ve 22:40

22:23 - Ve Višňové-Předláncích na Frýdlantsku klesla večer hladina řeky Smědá pod třetí povodňový stupeň. Stav ohrožení tak zůstává v Libereckém kraji už jen na potoce ve Stružnici na Českolipsku. Na dalších dvou řekách platí tzv. bdělost.

Od pondělního rána do úterního večera spadlo na některých místech přes 120 milimetrů srážek, nejvíc v Jizerských horách.

20:47 - V Hrochově Týnci na Pardubicku evakuovali na raftu seniory. Voda z potoku Ležák, který přitéká do Novohradky, je na prahu dvacítky domů a vnikla do knihovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám