Hlavní obsah

Kvůli škrtům už nebudeme zločiny vyšetřovat, jen evidovat, varují policisté

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavřeme nejméně čtvrtinu služeben v regionech a zločiny budeme spíš jen pasivně evidovat než aktivně vyšetřovat. Tak popisuje možné důsledky nastavených vládních úspor pro příští dva roky vedení policie v analýze rizik, kterou má Právo k dispozici.

Článek

Policii by podle materiálu muselo opustit v průběhu let 2013 a 2014 až deset tisíc lidí z nynějších necelých 39 tisíc příslušníků a to by se neobešlo bez fatálních následků. Např. zrušení by se mohlo dotknout minimálně 130 policejních obvodních a místních oddělení, celkově je jich přitom v celé republice přes pět set.

Podobně jako policie už nedávno před drastickými úsporami varovali hasiči, ti by museli zavřít dokonce až dvě třetiny svých stanic.

Další masivní redukce rozpočtových prostředků bude mít fatální dopad na možnost policie naplňovat její poslání
policejní analýza

A policie teď hrozí: pokud vládní škrty skutečně projdou, bude ohroženo nejen fungování policie, ale tím pádem i bezpečnost občanů.

„Politické rozhodnutí ve smyslu další masivní redukce rozpočtových prostředků bude mít fatální dopad na možnost policie naplňovat její poslání, tedy zajistit vnitřní bezpečnost státu,“ konstatuje dokument policejního prezidia, který jeho šéf Petr Lessy tento týden předal ministrovi vnitra Janu Kubicemu.

Materiál pak také mimo jiné připouští, že policie by byla nucena částečně rezignovat na jednu ze svých hlavních činností, tedy vyšetřování trestné činnosti.

„Přijetí defenzivní strategie vynucené nedostatkem sil povede k pasivní dokumentaci trestné činnosti, neschopnosti rozpracovávat a provádět úkony a nárůstu latentní kriminality,“ konstatuje analýza policejního prezidia.

Osekávat se budou miliardy

Podle plánů kabinetu má policie má v příštím roce proti už tak osekanému letošnímu rozpočtu (27,8 mld.) přijít zhruba o čtyři miliardy korun a v roce 2014 pak o další dvě a půl miliardy.

A aby s takovým rozpočtem vyšla, bude se muset zbavovat svých lidí, na provozu ani investicích už totiž podle názoru policejních špiček šetřit nejde.

Snížení stavů však stejně jako u hasičů není vůbec jednoduché, ze zákona totiž příslušníka ve služebním poměru propustit pro nadbytečnost nelze.

„Pokud by deklarovaná čísla platila, musel by se nutně změnit i služební zákon, aby bylo možné příslušníky propouštět,“ řekl k tomu Právu Lessy s tím, že takový krok by do řad už tak neklidných policistů vznesl další nervozitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám