Hlavní obsah

Kvůli předraženým zakázkám se Vězeňská služba obrátila na inspekci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli dvěma údajně předraženým zakázkám se Vězeňská služba (VS) obrátila na generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Nesrovnalosti, které odhalil audit zadaný ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO), měly být důvodem odvolání bývalého šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. O podnětu GIBS v pátek informoval mluvčí VS Robert Káčer.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V tuto chvíli máme podklady ke dvěma konkrétním zakázkám. První, která se týká kuchyňských technologií, byla předražena o osm miliónů. Předražení u druhé zakázky na eskortní autobusy předběžně odhadujeme na desítky miliónů korun,” uvedl mluvčí.

V prvním případě tak zakázka podle něj byla předražena o 40 procent, ve druhém zhruba o čtvrtinu.

Kontrolu Vězeňské služby zahájila ministryně krátce po svém nástupu do funkce. Když odvolala Dohnala, uvedla, že audit odkryl mimo jiné závažné nedostatky v oblasti zadávání veřejných zakázek či čerpání prostředků z fondů Evropské unie.

Dohnal se proti svému odvolání brání rozkladem. Jedním z jeho argumentů je to, že mu Válková klade za vinu i údajné nesrovnalosti z let, kdy ještě v čele Vězeňské služby nestál. Na dotaz, zda dvě údajně předražené zakázky zadával právě Dohnal, Káčer odpověděl, že zakázky spadají i do loňského roku – tedy do doby, kdy Dohnal službě šéfoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám