Hlavní obsah

Kvůli platům hrozí lékaři stávkou

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékařský odborový klub není spokojen s vývojem platů lékařů a hrozí, že pokud neuspěje v jednání s ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou na jejich zvýšení, uspořádá výstražnou stávku týden před senátními volbami, tedy na konci října.

Foto: Petr Sláma junior

Klášter Rosa Coeli

Článek

"Byla by to stávka na podporu našich požadavků. Zřejmě bychom v nemocnici na hodinu přerušili provoz a vysvětlovali lidem, proč stávkujeme. V žádném případě nechceme, aby se dotkla pacientů. Akutní případy by samozřejmě byly ošetřeny vždy," řekl Právu v pondělí předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek.

Dodal, že tuto situaci vyprovokovala beznaděj z jednání vlády s odbory minulý týden. "Letos poprvé od roku 1998 klesají reálné příjmy zdravotníků, a to nemůžeme připustit," řekl odborový předák. Upozornil, že stále více zdravotníků pracuje v nemocnicích, které jsou obchodními společnostmi a v nich jsou mzdy lékařů v průměru o 9 % nižší než ve státních nemocnicích.

Odcházejí do zahraničí

"Pokračující pokles reálných příjmů je příčinou odchodu kvalifikovaných lékařů z nemocnic. Stále více jich odchází na západ od našich hranic, kde mají mnohem vyšší příjmy. Vždyť v průměru příjem českého lékaře je na úrovni pouhých 20 % platů lékařů v Evropské unii," řekl Kubek.

Podle něj Českou republiku opouští měsíčně 20 až 30 lékařů. "Na konci dubna chybělo v nemocnicích 327 lékařů, a to i s tím, že v nich už pracovalo 1097 lékařů cizinců. Je to neudržitelný stav a vláda by k odměňování lékařů a zdravotních sester měla být mnohem vstřícnější," prohlásil Kubek. Kubek požaduje, aby odměňování zdravotníků se řídilo zvláštními předpisy.

Nepomůže žádný nový zákon

Naopak předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger se domnívá, že "zaměstnancům zdravotnictví napojené na veřejné zdravotní pojištění nepomůže žádný stávající či nový platový systém, když jejich platy stagnují v důsledku léta neřešené negativní bilance tohoto veřejného fondu."

Svaz nesouhlasí s rozhodováním vlády o odměňování zaměstnanců veřejné správy a služeb. Je přesvědčen, píše se v prohlášení, že vláda svými kroky a záměry završuje proces totálního rozpadu systému odměňování veřejných zaměstnanců v České republice.

Chtějí trojnásobek průměrné mzdy

Kubek zopakoval, že lékařské odbory požadují pro lékaře příjmy ve výši trojnásobku průměrné mzdy v zemi. Ta je nyní asi 17 000 Kč, a to by znamenalo, že příjem lékaře by měl být zhruba 51 000 korun měsíčně. Ve skutečnosti nyní činí zhruba 35 900 korun.

 Jsou však ale nemocnice, kde lékaři v průměru berou přes 40 000 korun měsíčně se všemi službami a přesčasy. Jsou to zejména fakultní nemocnice Hradec Králové, Olomouc, Ostrava, Karlovo náměstí a Vinohrady v Praze a dále Nemocnice Na Homolce v Praze, v Písku a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám