Hlavní obsah

Kvóty nefungují, shodl se Chovanec s kolegy ze Slovenska a Rakouska

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Povinné kvóty se ukázaly jako nefunkční, ze 160 tisíc migrantů se povedlo rozdělit pouze několik tisíc lidí, prohlásil v pátek český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Souhlasil s ním nejen jeho slovenský protějšek Robert Kaliňák, ale také rakouský šéf vnitra Wolfgang Sobotka. Politici to řekli na tiskové konferenci po pátečním jednání Salcburského fóra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka, uprostřed Milan Chovanec a vpravo Robert Kaliňák.

Článek

„Deklarovali jsme, že systém povinných kvót je systémem, který je pro nás nefunkční. Ukázal se jako nefunkční, ze 160 tisíc lidí je rozděleno pouze několik tisíc migrantů,“ uvedl Chovanec. Dodal, že Česko je ochotné pomáhat dobrovolně tím, že bude posílat policisty tam, kde je jich potřeba.

Kvóty zkritizoval i Kaliňák. Smysl podle něj má ochrana hranic na balkánské cestě a je potřeba zlepšit ochranu hranic ve Středomoří. S tím souhlasil i rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Migrační vlnu připodobnil k ekonomické krizi, rozdíl je podle něj v tom, že „emocionálně se migrační krize více dotýká obyvatel“.

Podle rakouského ministra vnitra je současná migrační krize způsobena několika problémy: „Jedná se o migraci ilegální, dílem se také ruší hlavní zásady právního státu, dochází k porušování evropských smluv, představuje také velký problém v tom, že je nutné dělit žadatele o azyl, kteří utíkají před válkou, a ekonomickými migranty,“ shrnul Sobotka.

Jako hlavní příčinu selhání povinných kvót vidí v zemích, které se na nich odmítly podílet. Přiznal, že někteří migranti mohou také představovat možnou teroristickou hrozbu.

Balkánská cesta musí zůstat uzavřená

EU musí být podle Wolfganga Sobotky připravena zastavit nelegální migraci i v případě, že by selhala březnová dohoda s Tureckem. Balkánská cesta podle něj musí zůstat nadále uzavřena a je potřeba udržovat kontroly i na vnitřních evropských hranicích.

Salcburské fórum se koná už druhý den. Hlavními body programu byly: výměna informací v boji proti terorismu, nelegální migrace a přeshraniční spolupráce při pátrání po pohřešovaných dětech.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Česko bylo poslední rok a půl předsednickým státem Salcburského fóra. Vzniklo ze Salcburské deklarace, která byla podepsána v roce 2001. Členy fóra jsou státy střední a východní Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám