Hlavní obsah

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Květná zahrada v Kroměříži, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodl o tom odvolací Krajský soud v Brně. Zahradu, jejímž správcem je Národní památkový ústav (NPÚ), si v rámci církevních restitucí nárokovalo olomoucké arcibiskupství.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Květná zahrada.

Článek

Rozsudek je pravomocný a je proti němu možné podat pouze dovolání, uvedla ČTK s odkazem na mluvčí soudu Kláru Belkovovou.

Arcibiskupství je přesvědčeno, že Květná zahrada tvoří celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, které stát vydal církvi při majetkovém vyrovnání v roce 2015.

NPÚ však už dříve oznámil, že Květnou zahradu nevydal kvůli pochybnostem o splnění zákonných podmínek. V historickém areálu zahrady dal stát v minulých letech postavit objekty, které podle NPÚ nelze vyčlenit a podle zákona o restitucích tedy nemohou být vydány.

Stát nemusí církvi vydávat Květnou zahradu v Kroměříži, rozhodl soud

Domácí

V Květné zahradě v roce 2014 skončily práce za 230 milionů korun, díky nimž se zhruba její třetina vrátila do své podoby ze 17. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám