Hlavní obsah

Kulhánkův krizový štáb bude řešit české diplomaty v Kábulu

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) svolal na sobotu krizový štáb ministerstva. Hodlá řešit situaci v Afghánistánu kvůli zaměstnancům ambasády v Kábulu i situaci spolupracovníků, kteří v zemi pomáhali mj. českým vojákům. Tito Afghánci i jejich rodinní příslušníci jsou kvůli postupu Tálibánu ohroženi na životě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Článek

„Vzhledem k dynamicky se vyvíjející situaci v Afghánistánu a přísným bezpečnostním opatřením nemůžeme zatím sdělovat podrobnosti o dalším působení české ambasády v Kábulu. Nicméně ujišťujeme, že jak bezpečnost zaměstnanců naší ambasády, tak našich spolupracovníků je pro nás na prvním místě. Vzhledem k tomu v tuto chvíli nemůžeme zveřejňovat kroky, které činíme k jejich ochraně. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek na zítra svolal Krizový štáb ministerstva, který bude řešit další praktické kroky,” oznámilo v pátek na Twitteru ministerstvo.

Česko pomůže dvěma desítkám Afghánců

Domácí

Afghánským tlumočníkům, kteří pomáhali českým vojákům, by podle vyjádření ministerstva obrany měla být nabídnuta finanční pomoc, přičemž prý není vyloučen ani jejich přesun do ČR.

Kvůli liknavému postoji vlády hrozí, že tito Afghánci budou zabiti při postupu Tálibánu, který postupně dobývá jednotlivé provincie. Podle odhadů je otázkou týdnů, nejvýše měsíců, kdy ovládne celou zemi včetně hlavního města Kábulu.

Tálibán pokračuje ve vítězném tažení Afghánistánem

Svět

Ačkoli vláda schválila koncem července program umožňující pomoc těmto lidem, konkrétní kroky ani výsledky zatím nejsou známé. Nejen opozice vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli této „zradě” odsuzuje.

Advokát: Afghánští tlumočníci nám pomáhali, teď jim hrozí smrt

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám