Hlavní obsah

Kühnl seznámil prezidenta se zahraničními misemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr obrany Karel Kühnl v pondělí navštívil na Hradě prezidenta Václava Klause a informoval ho mj. o probíhajících zahraničních misích. Kühnl Klausovi vysvětlil důvody, proč kabinet minulý týden o dva měsíce prodloužil pobyt policistů v Iráku. Při setkání debatovali o rozpočtu pro resort obrany. Schůzka se konala na žádost ministra.

Foto: Alena Uhríková

Kulečník

Článek

Novinky o tom informoval ředitel Klausova tiskového odboru Petr Hájek.

Prodloužení mise v Iráku musí ještě, stejně jako další mise českých vojáků v příštím roce, schválit parlament. Vláda o prodloužení rozhodla v souvislosti s připravovanými lednovými volbami volbami v Iráku. Čeští vojáci školí nedaleko Basry místní policisty a policejní instruktory.

ČR také rozšíří svou účast v misi KFOR v Kosovu a další vojáci budou zřejmě i v Afghánistánu. Když o prodloužení irácké mise kabinet rozhodoval, byl prezident na zahraniční cestě ve střední Asii.

"Pan prezident v obecné poloze se domnívá, že je správné, aby zůstala zachována celistvá armáda se všemi druhy vojsk," tlumočil pak Kühnl názor prezidenta na rozpočtovou problematiku ministerstva obrany. Pokud by měly nastat další výrazné zásahy do střednědobého rozpočtového výhledu ministerstva obrany, znamenalo by to přepracování reformy a česká armáda by se musela vzdát některých druhů vojsk, upozornil ministr.

Kühnl zopakoval, že armádní reforma byla schválena před rokem v pozměněné podobě, která proti původní ušetří za šest let skoro 60 miliard korun. "V žádném jiném resortu nedošlo k tak zásadní reformě a ušetření mandatorních výdajů státního rozpočtu," zdůraznil ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám