Hlavní obsah

Kučera už soudit nebude, Brožová změní rozvrh práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Pavel Kučera již nebude soudit. Jeho nadřízená, předsedkyně NS Iva Brožová totiž podala návrh na změnu rozvrhu práce, který Kučeru až do jeho odchodu do důchodu, což bude s koncem letošního roku, z rozhodování vyloučí. Brožová své rozhodnutí zdůvodnila snahou o zachování důvěryhodnosti NS. Brožová sice musí změnu projednat s orgány soudu, její názor je ale nakonec rozhodující.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Kučera

Článek

Kučera na funkci soudce rezignoval poté, co jej ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) dočasně zprostil výkonu funkce kvůli kárnému řízení, kterému čelil v souvislosti s ovlivňováním kauzy někdejšího lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka. [celá zpráva]

Tímto svým krokem Kučera docílil zastavení kárného řízení a teoreticky by mohl až do konce roku soudit, neboť dočasné zproštění pozbylo platnost a začala běžet zákonná tříměsíční lhůta, v níž po rezignaci ještě zůstal soudcem.

Soudce má zákonu sloužit, ne ho obcházet

Podle Brožové Kučera svou rezignací zabránil tomu, aby byl dán průchod spravedlnosti. "Tímto jednáním zpochybnil svoji důvěryhodnost a ve svých důsledcích i důvěryhodnost Nejvyššího soudu, respektive důvěryhodnost rozhodnutí, na kterých by participoval," uvedla Brožová v návrhu. Kučera již dříve označil postup Brožové za šikanování.

Kučera navíc podle Brožové degradoval akt rezignace na prostředek k obcházení zákona a trik, jak dále zůstat ve funkci. Soudce by měl zákonu sloužit, a ne ho obcházet, zdůraznila Brožová.

Kučerův nečekaný tah přiměl ministr Pospíšila k úvahám o změně zákona o soudech a soudcích. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám