Hlavní obsah

Kubera - do všeho šel po hlavě a někdy i proti všem

Právo, jim

Vášnivý kuřák, zarputilý bojovník proti sociálním sítím, prostořeký šprýmař, kdy si občas okolí nebylo jisto, zda žertuje, nebo mluví vážně. I to byl Jaroslav Kubera.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

Popularitu si vydobyl v domovských Teplicích, kde vládl nepřetržitě 24 let od roku 1994. Probil se osmi volbami. V roce 2018 už se ale primátorského řetězu nechopil a začal se soustředit na senátní politiku. Pro ODS byl na složitém severu Čech jistota. Hlasy sbíral i v dobách, kdy se straně nedařilo. Komunální volby vyhrál i v kritickém roce 2014. V roce 2016 byl zvolen z 55. pozice kandidátky do zastupitelstva Ústeckého kraje.

Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera

Domácí

Do Senátu se dostal v roce 2000 a svůj post dvakrát suverénně obhájil. V roce 2016 byl zvolen místopředsedou komory a po poslední obhajobě mandátu v roce 2018 i předsedou.

A už zkraje avizoval, že svůj styl bude mírnit: „Je mi jasné, že musím vystupovat jinak než dosud. Státník musí mít obrovský nadhled, musí se to učit. A já si myslím, že to dokážu.“

Poslední Kuberův projev: Bez šály jsem mrtvý, vtipkoval

Domácí

Jako šprýmař se Kubera projevil i na Hradě při návštěvě u Miloše Zemana. „Teď jsem se svezl v křesle, kterým jezdí pan prezident ve výtahu. Nechal jsem se tam vyfotit, abych věděl, v čem tam budu za pár let sedět, doufám,“ referoval v nadsázce.

Kubera měl velmi blízko i k prezidentu Václavu Klausovi. Zejména při ratifikaci Lisabonské smlouvy v roce 2009, kterou Klaus odmítal. Kubera si, podobně jako Klaus, nebral vůči Bruselu servítky. Jednou EU přirovnával k Sovětskému svazu, jindy k RVHP. S Klausem jej pojil i boj proti všemu levicovému, proti novotám, „ismům“, „novodobým náboženstvím“ a „zelené tsunami“.

A nebral si servítky v duchu politické nekorektnosti. Byl průkopníkem pojmu „ekoterorista“, bral se proti „totalitě menšin“, od ”multi-kulti” přes LGBT třeba po feministky.

Byl to přítel, lituje Zeman Kuberova úmrtí

Domácí

Jako ražený pravičák a zastánce zachování osobních svobod se dostával do střetů nejen kvůli omezování kouření, ale občas dokázal vytočit i své stranické souputníky. Například když prosadil zákon, podle nějž musí chodníky uklízet obec, a ne vlastník přilehlé nemovitosti. Neskrýval ale ani krajně nepopulární názory. Například když v roce 2007 říkal, že by se platy politiků měly zvýšit na 270 tisíc, aby si z toho politici platili i výdaje, místo toho, aby pokrytecky pobírali různé náhrady.

Benešem ve filmu

Proslul svými průpovídkami na adresu žen, z čehož plynulo časté pobouření. Ministryním práce za ČSSD přezdíval Michaela Marksová-Engelsová či Venezuela Maláčová. Patřil mezi vítěze anticeny Zelená perla od ekoaktivistů. O jeho popularitě i charismatu svědčí i fakt, že si jej režisér Ondřej Trojan vybral do filmové role.

Slušný a osobitý, vzpomínají na Kuberu politici

Domácí

„Přerod z politika ve státníka není jednoduchý. Je to tak trošku role. Já si to nacvičil ve filmu Toman, kde jsem hrál prezidenta Beneše,“ řekl Kubera.

Cenil si vztahu s manželkou Věrou, se kterou má dvě dcery. Brali se, jak říkal, „mezi tanky“ 13. září 1968. Jejich vztah začal prý ve 14 letech, předloni slavili zlatou svatbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám