Hlavní obsah

Kuba se loni před kongresem ODS setkal s Rittigem

Praha

Úřadující předseda občanských demokratů Martin Kuba se před kongresem strany loni v listopadu setkal s lobbistou Ivo Rittigem. Mapoval prý situaci ve straně. Kuba to v pátek oznámil ČTK v tiskové zprávě. Podle České televize (ČT) údajně obsahuje tuto informaci policejní spis k případu tří bývalých poslanců ODS, uvedl Kuba.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ministr průmyslu Martin Kuba

Článek

"Nikdy jsem nezastíral, že jsem se v rámci mapování předkongresové situace potkal i s lidmi, kteří jsou označováni jako takzvaní zákulisní hráči, tedy i s Ivo Rittigem. Nemám zapotřebí hrát pokryteckou hru jako mnozí jiní politici, že jsem se s těmito lidmi nikdy neviděl," uvedl Kuba.

Doplnil, že pro něj bylo důležité dokázat si před kongresem porovnat reálné informace z regionů s informacemi, které se v médiích a v zákulisí vždy před každým kongresem šíří.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Kuby se na setkání prý ptala Česká televize s odkazem na informace z policejních spisů. Pokud jde skutečně o informace z policejních dokumentů, považuje Kuba za alarmující, že novináři "mají znovu a opakovaně exkluzivní přístup do policejních spisů, ze kterých publikují pouze vybrané části, které jsou věcně nesprávné".

Policie tyto informace pravděpodobně teprve prověřuje, týkají se jednání a schůzek, nijak s vyšetřovanou kauzou nesouvisejících, ale zato s potenciálem někoho cíleně politicky poškodit, napsal Kuba.

Kdo na setkání byl, neřekl

Úřadující šéf ODS zároveň vyloučil, že by se schůzka uskutečnila v personálním složení, jaké mu novináři na základě údajných informací ze spisu prezentovali. Kdo se měl setkání zúčastnit, ale neuvedl. Příští týden bude v této věci svědčit na policii, nepovažuje proto za korektní se k záležitosti do té doby vyjadřovat.

"Jsem přesvědčen, že politik by neměl být souzen za to, s kým se setká, ale za to, co dělá a jak se rozhoduje, a jak podléhá či nepodléhá jejich zájmům," uvedl Kuba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám