Hlavní obsah

Kuba prohrál s Babišem přetahovanou o Březinu

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda ODS Martin Kuba připustil, že prosazoval na čelné místo středočeské kandidátky bývalého poslance ODS a podnikatele Tomáše Březinu. Toho však, jak už Právo v pondělí informovalo, už ulovil magnát a předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš. Březina bude nakonec kandidovat za jeho hnutí jako středočeský lídr. Definitivně se o tom rozhodne až ve čtvrtek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Úřadující šéf ODS Martin Kuba

Článek

Kuba to „přiznal“ v prohlášení, ve kterém dementoval dřívější spekulace, že on sám chtěl středočeskou kandidátku ODS vést.

„Nikdy jsem neusiloval o pozici lídra ve středních Čechách. Tato informace se dostala do médií na základě naprosto neoficiálních diskusí uvnitř ODS, které jsem nikdy neinicioval,“ píše Kuba.

„Za optimálního kandidáta pro střední Čechy jsem považoval úspěšného podnikatele a exposlance za ODS Tomáše Březinu, kterého jsem jako lídra doporučoval, a to už před 14 dny. Představitelé středočeské ODS však tuto nabídku neakceptovali a rozhodli se nominovat do čela kandidátky někoho ze svého středu. Interpretace ve smyslu, že jsem usiloval o místo na středočeské kandidátce, jsou naprosto nesmyslné a absurdní,“ píše Kuba.

Rebelové znovu na scéně

Druhé kolo volby lídra středočeské kandidátky dopadlo následovně: Petr Bendl dostal 44 hlasů, Tomáš Hrodek 39. Do třetího kola volby postoupil sám Bendl, úspěšný však nebyl. Volba se proto opakuje.

Na sněmu se stranickým kolegům poprvé po propuštění z vazby ukázali také tři rebelové z ODS, Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. Podle informací Práva jsou všichni tři přítomni na volebním sněmu v Nymburce.

Nominace na lídra dostali také Jan Skopeček z Berouna a starosta Líbeznic, bývalý tiskový mluvčí vlády Martin Kupka. Ti podle informací Práva z volby nakonec odstoupili. „Skopeček se zalekl a některé zklamal,“ napsal Právu zdroj ze středočeské ODS pod podmínkou anonymity.

Jasno už je naopak v Pardubickém kraji. Kandidátku občanských demokratů povede Radim Jirout, který již ve Sněmovně zasedal. Lídrem jej v úterý zvolili delegáti regionálního sněmu strany v České Třebové.

Reklama

Výběr článků

Načítám