Hlavní obsah

Kšeftovali s nezdaněným benzínem, obrali stát o tři čtvrtě miliardy

Právo, pab

Zatčením plzeňského podnikatele Martina Uhra a jeho společnice Pavlíny Nováčkové začali v roce 2006 detektivové rozplétat jeden z největších obchodů s nezdaněným benzínem, při kterém stát přišel o tři čtvrtě miliardy.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Teď je vyšetřování kauzy, ve které jsou za podvod a legalizaci výnosů z trestné činnosti obviněni ještě další lidé, po osmi letech u konce. Potvrdil to Vladimír Trýzna z pražského Vrchního státního zastupitelství.

„Spisový materiál je velmi rozsáhlý a nedokážu odhadnout, kdy bude podána obžaloba. Předpokládám ale, že to bude ještě v tomto roce,“ dodal Trýzna.

Podle spisu prodali Uher s Nováčkovou prostřednictvím firem Solitor, Redost a Oilmaster během dvou let v České republice statisíce litrů benzínu dovezeného z Německa a z Rakouska, aniž státu zaplatili stovky miliónů korun na spotřební dani a DPH.

Policistům trvalo dlouho, než pachatele dopadli 

Policisté se jim ale dlouho nemohli dostat na kobylku, neboť podnikatelé daňová přiznání nefalšovali a oficiálně se k povinnosti platit dluhy hlásili. Argumentovali tím, že daně platit chtěli, ale nemohli, protože jejich firmám se nedaří a nemají peníze.

„K tomu, aby navodili dojem, že jsou na tom špatně a nemají na placení daní, vykazovali fiktivní finanční operace. Papírově to vypadalo tak, že obchodníci jsou na pokraji krachu, ale ve skutečnosti měli obrovské zisky,“ uvedl zdroj obeznámený s případem.

V průběhu vyšetřování kriminalisté dále zjistili, že Uhrovi pomáhali prát špinavé peníze další lidé včetně jednoho právníka.

Přišli si bezmála na 24 miliónů korun 

„Snažili se zastřít původ nelegálních zisků různými účetními machinacemi a nezákonnými právními kroky, čímž si přišli bezmála na 24 miliónů korun, které si mezi sebou rozdělili,“ řekl Právu mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Stíhaní obchodníci využili zavedení volného obchodu v rámci Evropské unie, kdy v květnu 2004 z hranic zmizely celní kontroly.

Do té doby to fungovalo tak, že daň z přidané hodnoty a zároveň clo vybírali celníci přímo na hranicích při každé jednotlivé dodávce do ČR. První firmu Uher založil hned v roce 2004 a okamžitě začal do země ve velkém dovážet pohonné hmoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám