Hlavní obsah

KSČM si chce vyšlápnout na vládu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté po úterním jednání svého nejužšího vedení pohrozili, že by jejich tolerance menšinové vlády ANO a soc. dem. mohla vzít za své. Vadí jim, že vláda nesplnila při prodlužování nouzového stavu jejich podmínku otevřít školy a skiareály. Nouzový stav končí 14. února a vláda už avizovala, že bude žádat jeho prodloužení.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip hovoří 28. ledna 2021 v Praze na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny.

Článek

Nespokojenost části členů KSČM vyvolalo nedávné převedení pěti miliard z vládní rozpočtové rezervy zpět pro armádu. Právě odebráním deseti miliard z rozpočtu armády podmiňovali komunisté svou podporu rozpočtu. Hlavním argumentem bylo, že místo peněz na nákup zahraniční vojenské techniky je třeba peníze využít v boji s pandemií.

Jsou dvě varianty

Doporučení, jak dál postupovat vůči vládě, by měl dát v pátek výkonný výbor. Předcházet mu bude ještě středeční jednání šéfa strany Vojtěcha Filipa s premiérem Andrejem Babišem (ANO) i prezidentem Milošem Zemanem. Definitivní slovo ale má ústřední výbor, který toleranční smlouvu schvaloval.

Filip: Vláda selhává, neplní nám sliby

Domácí

„Vyhodnotili jsme to tak, že předložíme výkonnému výboru obě varianty, zda porušení a nedodržení dohod ohledně rozpočtu a prodloužení nouzového stavu jsou na vypovězení toleranční smlouvy či nikoliv,“ okomentoval v úterý debatu místopředseda Stanislav Grospič.

Komunisté také trvají na splnění závazku z toleranční smlouvy, např. na sloučení zdravotních pojišťoven ministerstva vnitra a obrany a na zavedení pěti týdnů dovolené. Návrh zákona předložila skupina poslanců KSČM koncem roku 2018, přičemž po opakovaných tahanicích by měla pokračovat debata v březnu.

KSČM chce miliardy z obrany poslat hlavně zdravotníkům

Domácí

„To jsou dva kategorické požadavky, na kterých trváme, a chceme, aby byly realizovány,“ uvedl Grospič. Podle něj by měl premiér zaručit, že jeho poslanecký klub bude tyto požadavky respektovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám