Hlavní obsah

KSČM rozpočet nepodpoří a ze sálu neodejde, řekl Filip

Právo, ada, nig

Koalice ANO a soc. dem. se může rozloučit s podporou návrhu státního rozpočtu na příští rok ze strany komunistů. Nic na tom nezměnilo ani úterní ranní vyjednávání premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem a předsedkyní sněmovního rozpočtového výboru Miloslavou Vostrou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Článek

Po pátečním záporném stanovisku výkonného výboru ÚV KSČM v úterý vedení partaje vyzvalo k vyjádření také členy ústředního výboru, který je nejvyšším orgánem strany mezi sjezdy. Dotaz formou per rollam (rozhodnutí bez zasedání, například písemně, pozn. red.) zněl, zda poslanci mají nebo nemají podpořit návrh rozpočtu, pokud dá vláda příslib, že deset miliard v rozpočtu obrany bude použito na civilní účely, nikoliv na nákup vojenské techniky. Peníze by raději viděli v boji s covidem.

Většina členů ÚV se přitom v hlasování na dálku vyjádřila jasně: pokud peníze na civilní účely nepůjdou, nepodpořit. To Právu potvrdil Filip.

Babiš u Filipa opět nepochodil

Domácí

„Rozhodnutí ústředního výboru je pro nás jednoznačné, budeme ho respektovat,“ uvedl předseda komunistů. Popřel spekulace, podle kterých by poslanci KSČM při středečním hlasování opustili jednací sál a tím pádem by snížili počet hlasů potřebných ke schválení rozpočtu.

„Odcházet nebudeme,“ potvrdil Filip s tím, že o rozhodnutí informoval Babiše. Toho tak postavil před velký problém, premiér zřejmě bude muset sehnat hlasy pro rozpočet z řad opozice. Koalice hledá podporu zejména u ODS a lidovců.

Jednání budou pokračovat

Ještě večer se premiér sešel s poslaneckým klubem KSČM. „Pan premiér vyslechl naše důvody, my jsme si vyslechli důvody pana premiéra, vyměnili jsme si informace s tím, že jsme se v tuto chvíli nedohodli, ale naše jednání budou stále ještě pokračovat,“ uvedla po podvečerním jednání klubu s premiérem a ministryní financí Vostrá.

Její slova potvrdila i Schillerová s tím, že jednání budou dál pokračovat i v průběhu středy, neboť závěrečné hlasování o rozpočtu se očekává až večer.

„Mluvili jsme o přímé podpoře,“ poznamenala ministryně financí v narážce na spekulace o odchodu komunistů ze sálu. Zopakovala, že sporným bodem jsou peníze pro armádu. „Hledáme kompromisní cestu, abychom nepoškodili rozpočet ministerstva obrany, abychom zajistili této zemi stabilní rozpočet,“ poznamenala šéfka státní kasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám