Hlavní obsah

KSČM podpoří ve druhém kole Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Komunisté budou ve druhém kole prezidentské volby podporovat Miloše Zemana (SPOZ). Druhý kandidát Karel Schwarzenberg je podle nich odpovědný za činnost vlády, která zhoršuje sociální a ekonomickou situaci a prosadila církevní restituce. ČTK to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

V prvním kole nedala KSČM svým voličům jmenovité doporučení pro volbu prezidenta, podpořila levicové kandidáty, tedy Zemana a místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera.

"My nebudeme měnit usnesení, protože v tom prvním kole jsme měli dva kandidáty, které jsme podporovali. Jeden z nich prošel, takže my nebudeme nic měnit na tom, že ten z kandidátů, který měl podporu, bude mít i podporu ve druhém kole," řekl předseda strany Filip. Postup KSČM se podle něj ukázal jako správný, protože nerozmělnila hlasy levice tím, že by nominovala vlastního uchazeče o prezidentský úřad.

"Pro mě je největším překvapením postup Karla Schwarzenberga, který je jako první místopředseda vlády jistě odpovědný za současnou velmi špatnou sociální a ekonomickou situaci," řekl Filip.

"Lidé by si měli uvědomit, že nejde o slova, ale o činy, a Karel Schwarzenberg hlasoval pro církevní restituce, hlasoval pro zvýšení daní, hlasoval pro zhoršení sociálního systému," prohlásil Filip. Tvrdí také, že Schwarzenberg jako předseda TOP 09 odpovídal i za kauzu exministra práce Jaromíra Drábka, jehož bývalé podřízené vyšetřuje policie kvůli údajné korupci. Proto je pro něj Schwarzenbergův postup do druhého kola překvapením.

Reklama

Výběr článků

Načítám