Hlavní obsah

Krupka je proti těžbě lithia na svém území

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krupka

Krupka na Teplicku, která je od minulého roku jako součást Hornického regionu Krušnohoří zapsaná na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO, odmítá záměr státu prozkoumat možnosti budoucí těžby lithia na území města. Přípravné práce chce zahájit vláda prostřednictvím státního podniku Diamo.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Krupecký místostarosta Rostislav Kadlec s mapou, na které je zakreslené průzkumné území

Článek

„Průzkum a těžba nerostných surovin ohrožuje status světového dědictví, případná těžba by zasahovala do tohoto území,“ řekl novinářům místostarosta Krupky Rostislav Kadlec (KDU-ČSL) a připomněl, že od zapsání Hornické krajiny Krupka na seznam UNESCO neuplynul ještě ani rok.

V polském dole u českých hranic se má těžit dalších 24 let

Domácí

„A už musíme být ve střehu a velmi pečlivě sledovat, co stát chystá. Na jedné straně se Česká republika zavázala chránit památky, jejichž hodnotu uznal celý svět, a na druhé straně plánuje aktivity, které tyto kulturní hodnoty mohou reálně ohrozit,“ zdůraznil Kadlec.

Průzkum a těžba nerostných surovin ohrožuje status světového dědictví.
Rostislav Kadlec, místostarosta Krupky

Ministerstvo životního prostředí ČR zahájilo řízení ve věci stanovení průzkumného území nerostného bohatství v horském terénu nad Krupkou. Stát se zajímá o zásoby lithia i dalších surovin.

„Jde o to, že by měly být prováděny terénní práce, které zahrnují jak povrchový sběr vzorků nerostů, tak také práce s těžkou technikou,“ upozornil místostarosta s tím, že jakýkoliv invazivní zásah chráněné krajiny představuje možnost vyškrtnutí ze seznamu. O případných průzkumných pracích musí UNESCO povinně informovat ministerstvo kultury.

Diamo odmítá, že by samotný průzkum, resp. existence průzkumného území, mohl být důvodem pro vyškrtnutí regionu ze seznamu UNESCO. „Například region Krušnohoří je na seznamu UNESCO, a to jak v Česku, tak v Německu, přičemž v Německu jsou v dané oblasti platná průzkumná území,“ stojí mimo jiné ve stanovisku státního podniku zaslaného Právu.

Jezero Most zpřístupní v září

Domácí

Jednou ze zasažených vyhledávaných památek by podle Kadlece byla prohlídková trasa u Štoly Starý Martin. Na bagry a další techniku by se tak naskytl pohled lidem při oblíbené jízdě lanovkou na Komáří vížku.

S případnou těžbou by navíc vznikl také problém s dopravou, jedinou silnicí vedoucí městem by jezdily denně desítky kamionů, které by kromě vytěžené horniny vozily také kyselinu sírovou. Podle místostarosty by tak devastovaly krajinu a znepříjemňovaly život místním občanům a turistům.

„Uděláme všechno pro to, abychom chránili jak naše kulturní dědictví, tak také životní prostředí nás všech i budoucích generací,“ zdůraznil Kadlec.

Subjekty, kterých se záměr týká, mohou do 15. března zasílat své připomínky ministerstvu životního prostředí. To rozhodne o povolení či zamítnutí záměru zřejmě ještě letos.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám