Hlavní obsah

Jezero Most zpřístupní v září

Právo, Karel Otcovský
Most

Jezero Most, které vzniklo u stejnojmenného města zatopením jámy po těžbě hnědého uhlí, bude veřejnosti zpřístupněno v září. Veškeré práce na rekultivovaném území skončí ale až v závěru roku. Termín otevření jezera byl v minulosti již několikrát posunut. Stavbařům komplikují práci složité podmínky rekultivovaného prostoru.

Foto: MěÚ Most

Práce na březích jezera jsou v plném proudu.

Článek

„Termín dokončení prací, který byl stanoven na léto letošního roku, se tak s největší pravděpodobností nepodaří dodržet. I tak ale bude jezero zpřístupněno veřejnosti od soboty 12. září 2020,“ informovala Právo mluvčí mosteckého magistrátu Klára Vydrová a upřesnila, že nepřístupné zůstanou pro rekreanty dočasně části pláží a komunikací.

Stavbařům komplikují práci složité podmínky rekultivovaného prostoru

V jižní a jihovýchodní části jezera vzniká nyní kompletní infrastruktura. Staví se komunikace včetně parkovišť, chodníky a cyklostezky. Realizují se základní inženýrské sítě, protože bez nich by nebyl možný budoucí rozvoj lokality.

„Stavba se ale od samého počátku potýká s nepříznivými podmínkami okolního terénu, který je mnohem více nasycen vodou, než se předpokládalo v projektové dokumentaci. Sanaci mokřadů bylo nutné řešit zpevněním podkladních vrstev,“ připomněla Vydrová.

Cyklostezka u novomlýnských nádrží by vyžadovala desítky milionů korun

Cestování

Během stavby došlo navíc k několika sesuvům, jejichž následkem bylo nutné zajistit stabilizaci tělesa komunikace či stabilizaci okolních svahů. Problémy se objevily také při pracích na vedení potrubí kanalizace pod řekou Bílinou. Zhotovitel zvolil řešení formou potrubní lávky, změnu musí ale schvalovat stavební úřad. I to má podle magistrátu vliv na cenu díla a dokončení stavby.

Zatím platí zákaz vstupu

V jižní části jezera se nyní budují oblázkové pláže, hřiště, převlékárny, nezbytná infrastruktura, plovoucí zařízení pro vstup do vody, odpočinková mola pro relaxaci či distanční plavání a mola pro zahnízdění ptáků. Z důvodu strmého svahu jsou pláže budovány jako kaskády.

„Protože je celá stavba umístěna v prostoru bývalého lomu, především pláže jsou prováděny na výsypce a vysoce podmáčeném prostoru, řešily se technické problémy, které budou mít vliv především na termín stavby a pravděpodobně i na cenu stavebních prací, připustila Vydrová a připomněla, že investorem staveb je ministerstvo financí.

Unikátní objev archeologů na Mostecku: Podívejte se na šest tisíc let staré kosti

Domácí

V současné době se také vyrábí plovoucí mola. Vyrobené segmenty jsou uskladněny v prostoru staveniště u jezera a sestavené kusy plovoucích mol pro hnízdění ptáků jsou zatím uloženy v krytém prostoru sypané hráze.

Jámu lomu Ležáky začal Palivový kombinát Ústí, správce území, napouštět v roce 2008. Zatopená plocha má rozlohu 309 hektarů a maximální hloubka je 75 metrů, je tak nejhlubším a jedním z největších lomů v České republice. Jezero Most se stále nachází v dobývacím prostoru a zatím tam platí zákaz vstupu.

Reklama

Výběr článků

Načítám