Hlavní obsah

Krnáčová chce ochranku, bojí se odvety za řezání do projektů

– Praha
Právo, trj

Nová pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) požádá svého bývalého nadřízeného, ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o přidělení ochranky. Už s ním o tom mluvila, řekla po svém těsném zvolení novinářům Krnáčová. A důvod?

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nově zvolená pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

„Když se budeme snažit opravdu říznout do těch velkých projektů a úplně změnit způsob, jak se tady v Praze hospodařilo, umím si představit, poté, co nám na ministerstvo vnitra přišel bílý prášek, i něco jiného,“ uvedla primátorka.

Před volbami navrhovala, aby se všichni radní podrobili bezpečnostním prověrkám. Zda to skutečně navrhne, není jisté. „Budeme minimálně chtít, aby všichni radní zveřejnili svůj majetek,“ řekla Krnáčová.

„My to uděláme ihned,“ dodala za ANO s tím, že radní se sejdou hned v pátek.

Nepředstavila jsem se, chtěla jsem to urychlit

Krnáčová se vyjádřila i ke kritice, která se na ni snesla za to, že se zastupitelům jako jediná kandidátka na primátorku slovně nepředstavila. Nechtěla prý zdržovat večerní jednání, řeč si nachystala po zvolení.

„Beztak jsme všichni velice dobře známí. Byl to jeden jediný důvod.  Jenom jsem to chtěla urychlit,“ uvedla primátorka, jíž volilo 33 z 65 zastupitelů čili všichni z koalice. Zdrželi se Piráti a komunisté, TOP 09 a ODS byly proti.

Zastupitelé zvolili všechny navržené náměstky primátora za ANO, za Trojkoalici SZ, KDU-ČSL a STAN a za ČSSD. Všichni dostali 33 hlasů. Není jasné, zda bude zvolen předseda kontrolního výboru. Opoziční TOP 09 navrhla exprimátora Tomáše Hudečka do jeho čela, favority Krnáčové jsou však Piráti, primátorka připustila, že shoda není.

Reklama

Související témata:

Související články

Krnáčovou má na vnitru nahradit Vildumetzová

Novou náměstkyní ministra vnitra pro veřejnou správu a legislativu by se po Adrianě Krnáčové měla stát Jana Vildumetzová. Výkonnou ředitelku Svazu měst a obcí...

Výběr článků

Načítám