Hlavní obsah

Krkonoše konečně zasypal sníh

Právo, Vladislav Prouza

Krkonoše v noci z neděle na pondělí konečně zasypal sníh. Ten sice na Mikuláše v nejvyšších českých horách obvykle nepředstavuje žádnou raritu, ovšem před letošní zimou jde o dlouho očekávaný fenomén. Krkonošské stráně doposud zůstávaly zcela holé.

V Krkonoších napadl sníhVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Lyžaři od 26. listopadu stále využívají pouze dvojici technicky zasněžovaných sjezdovek ve Špindlerově Mlýně a Mladých Bukách u Trutnova.

Nejvíce sněhu, okolo 25 centimetrů, napadlo do pondělního poledne na hřebenech v okolí Luční boudy v nadmořské výšce 1 410 metrů. Ve výše položených horských střediscích napadlo při teplotách okolo nuly od pěti do osmi centimetrů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

První větší příval sněhu před nadcházející zimou v Peci pod Sněžkou

Chumelilo sice od zhruba 500 metrů nad mořem, sníh měl však šanci se udržet od výšky 700 metrů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

První větší příval sněhu před nadcházející zimou v Peci pod Sněžkou

„Teplota na hřebenech klesla k minus dvěma stupňům. Sníh by alespoň nahoře už mohl vydržet a některé hlavně hřebenové zpevněné cesty dávají v téhle chvíli šanci prvním běžkařům,“ informovali na krkonošském ústředí Horské Služby ve Špindlerově Mlýně.

Prognóza, zda první větší příval sněhu před nadcházející zimní sezónou skutečně vydrží, ale vypadá velmi mlhavě. „Jestliže dnes při nepřetržité chumelenici dosáhne sněhová pokrývka na hřebenech 30 centimetrů, prakticky nic neznamená. Pokud do toho začne pršet, zítra tam bude 15,“ konstatovali záchranáři.

Vítr na Sněžce dosahoval v dopoledních poryvech 89 kilometrů za hodinu. "Odpoledne se trochu utišil,“ podotkl meteorolog z polské vrcholové observatoře.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Loni okolo Mikuláše pokrývalo Krkonoše místy až půl metru sněhu. Intenzivněji ale občas chumelilo pouze do půli ledna a zimu držel hlavně mráz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám