Hlavní obsah

Krause finanční policie stále prošetřuje

Právo, jt, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Finanční policie (FIPO) ve středu popřela, že by odložila vyšetřování tzv. ghanské aféry bývalého poslance sociální demokracie Michala Krause. "Odložili jsme pouze část týkající se půjčky na nákup podniku v Ghaně, prověřování případu jako takového však stále pokračuje," řekla Právu mluvčí FIPO Nada Očenášková s tím, že tuto část kauzy detektivové odložili již před několika měsíci.

Článek

Objasnění celého případu se ale nedá očekávat v dohledné době, vyšetřovatelé totiž mohou měsíce a možná i roky čekat na právní pomoc z Ghany. "Ta je pro nás přitom klíčová, bez jejich informací se nemůžeme hnout z místa. Tamní úřady však na to nemají žádnou lhůtu," řekla k tomu Očenášková.

Česká strana chce především zjistit, zda Kraus spolu s odsouzeným podnikatelem Františkem Rigem v Ghaně v roce 2001 skutečně jednali s vysoce postavenými úředníky o získání privatizovaného podniku na zpracování kakaových bobů.

Policie celou aféru šetří s podezřením na praní špinavých peněz a na podvod, později bylo šetření rozšířeno i o podezření z korupce. Rigo totiž vypověděl, že kvůli získání podniku podplatili ghanské úředníky. ČTK už ale v srpnu informovala o tom, že podezření na korupci se nepotvrdilo.

O tom, že policie kauzu snad už odložila, mluvil v úterý předseda ČSSD Jiří Paroubek. Po tiskové konferenci Paroubek řekl, že o Krausovi v úterý mluvil v podmiňovacím způsobu. Doslovný přepis části jeho úterní odpovědi Právu ale zní: "Pokud jde o Michala Krause, já si myslím, že plně platí to, co jsem říkal už v lednu, že se nedopustil žádného trestného činu a nikoho nepoškodil. A podle mých informací snad už policie odložila celý jeho spis, celou tu záležitost, protože to byla dost odvážná konstrukce, možná i politicky účelová....," odpověděl Právu v přítomnosti dalších novinářů v úterý ve Sněmovně Paroubek.

Kraus stále tvrdí, že je nevinný

Bývalý poslanec Michal Kraus, který je stále předsedou liberecké krajské ČSSD, Právu řekl, že je přesvědčen o své nevině a čeká jen na formální uzavření své kauzy. Pak by nevylučoval návrat do vyšších pater politiky.

"Tato kauza měla několik součástí, všechny byly založeny na výpovědích odsouzeného Riga. Postupem času se ukazuje, že si prakticky všechno, od A až do Z, vymyslel a celá ta věc byla účelová. Je jenom otázka, jestli on byl původcem nebo nástrojem, který někdo použil k mé diskreditaci," prohlásil Kraus.

Dodal, že ani v jednom ze skutků, které mu byly přičítány, nebyl z ničeho obviněn. "Věci, které se týkaly údajné korupce, přímého nebo nepřímého úplatkářství, podle mých informací policie odložila. Pokud jde o samotnou ghanskou cestu, tam se na definitivní ukončení případu čeká na právní pomoc z Ghany, o kterou státní zástupkyně požádala," uvedl Kraus.

Policie podle něj byly v ČR prošetřeny všechny věci včetně jeho účetnictví, účetnictví jeho rodiny a jeho majetkových poměrů. "Předpokládám, že byly provedeny i další kroky různého šetření, z nichž ale pro policii nevyplynulo nic, co bylo zavdávalo příčinu mě z čehokoliv obvinit," uzavřel Kraus.

Reklama

Výběr článků

Načítám