Hlavní obsah

Královéhradecký kraj povede koalice ČSSD a komunistů

– Hradec Králové

Představitelé ČSSD a KSČM v Královéhradeckém kraji podepsali v úterý koaliční smlouvu o spolupráci ve vedení kraje. Koalice bude mít těsnou většinu jednoho hlasu, hejtmanem bude nadále sociální demokrat Lubomír Franc. V devítičlenné radě obsadí ČSSD šest míst, komunisté tři křesla, vyplývá z dohody.

Článek

Koaliční smlouva obsahuje sedm záměrů, které budou součástí programového prohlášení. Koalice chce například dokončit reformu zdravotnictví při zachování nynější sítě krajských nemocnic. Prioritou budou i opravy silnic. "Programové prohlášení rady připravíme do 30 dnů po ustavujícím zasedání zastupitelstva, předpokládám do konce roku," řekl Franc.

Hejtman bude mít dva náměstky, zatímco v minulém volebním období začínal se čtyřmi a končil se třemi. Prvním náměstkem podle koaliční dohody bude Otakar Ruml (KSČM), který bude zodpovědný za regionální rozvoj a územní plánování. Druhým bude Karel Janeček (ČSSD) a bude mít na starost dopravu.

Koalice ČSSD a KSČM bude mít v zastupitelstvu většinu jediného hlasu a například opoziční strany ji označily za velmi slabou. Hejtman Franc novinářům řekl, že si je vědom, že jde o křehkou většinu.

Volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD před KSČM, Koalicí pro Královéhradecký kraj a ODS. Do zastupitelstva se dostali ještě TOP 09 a Východočeši. Po volbách v roce 2008 utvořila ČSSD koalici s Koalicí pro Královéhradecký kraj a se SNK ED, jež se letos do zastupitelstva nedostala.

Reklama

Výběr článků

Načítám