Hlavní obsah

Kožní lékař včas nepoznal melanom, ÚS dal muži šanci na odškodnění

Ústavní soud (ÚS) se zastal muže, který se soudní cestou domáhal náhrady nemajetkové újmy kvůli tomu, že mu byl pozdě diagnostikován kožní melanom. Muž žádal částku 563 105 korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Muž v roce 2016 navštívil kožního lékaře s kožním útvarem na tváři, který  byl označen za nezhoubný keratom. Až později se ukázalo, že se jednalo o zhoubný melanom, jehož léčba si vyžádala rozsáhlou a invazivní léčbu.

Pacient poukazoval na to, že nebylo provedeno „histopatologické vyšetření původně odstraněného útvaru, které mohlo vést k časnějšímu odhalení nemoci”.

Soudy jeho žádost zamítly s poukazem na strohost lékařské zprávy a názor soudní znalkyně, která na základě předložené dokumentace neshledala pochybení. V lékařské zprávě byla jen jedna věta.

Muž se proto obrátil na ÚS, neboť měl za to, že důkazní nouzi způsobenou vedením zdravotnické dokumentace nemohl ovlivnit.

Podle ÚS je důkazní nouze důsledkem toho, že „předmětná lékařská zpráva neobsahuje téměř žádné informace, ačkoliv mezi zákonem stanovené povinnosti lékaře při poskytování zdravotní péče patří i řádné vedení zdravotnické dokumentace”. Ani soudní znalkyně tak podle ÚS nemohla dospět k jinému závěru.

Navíc ÚS shledal, že některé z otázek nebyly zodpovězeny a znalkyně by se k nim měla vyjádřit. Věc proto vrátil prvoinstančnímu soudu. Soudy podle ÚS měly řešit i to, zda v tomto případě neobrátit důkazní břemeno a nežádat po lékaři, aby dokázal, že postupoval správně.

Reklama

Výběr článků

Načítám