Hlavní obsah

Kotlíkové dotace mají pokračovat

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní podpora výměny starých kotlů, která měla končit právě probíhající třetí vlnou, bude podle všeho pokračovat i nadále. Ministerstvo životního prostředí kvůli obrovskému zájmu domácností jedná o dalších penězích s Evropskou unií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„O možném pokračování financování kotlíkových dotací v tuto chvíli jednáme na všech stranách. Ať už s Evropskou komisí v rámci nového nastavení Operačního programu Životní prostředí, nebo v rámci pokračování programu Nová zelená úsporám,“ potvrdil Právu dřívější informaci Lidových novin ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Dosud podle jeho slov šlo na výměnu kotlů oproti plánovaným devíti miliardám už přes 11,5 miliardy korun.

„Přirozeně je naší snahou v tomto veleúspěšném programu, který má reálný dopad na zlepšování kvality ovzduší v ČR, pokračovat. Zároveň však v této chvíli nejsme schopni zaručit, za jakých podmínek to bude v příštím období z evropských zdrojů možné,“ doplnil Brabec.

Startují poslední kotlíkové dotace

Finance

V současnosti mohou lidé dostat dotaci až 127 500 Kč u kotlů na biomasu a až 102 500 korun u plynových kondenzačních kotlů. Nárok na dotaci mají majitelé kotlů 1. a 2. emisní třídy na pevná paliva s ručním přikládáním.

Vedle samotné dotace mohou domácnosti v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji žádat také o takzvanou kotlíkovou půjčku, která pokryje rozdíl mezi výší dotace a cenou kotle.

Zmíněné půjčky jsou bezúročné a nový zdroj vytápění si tak mohou pořídit i rodiny, které nemají našetřené žádné prostředky.

Zbývá vyměnit asi 300 tisíc kotlů

Na výměnu starých kotlů mají lidé ještě dva a půl roku. Od září 2022 bude jejich provoz zakázán a těm, kdo to poruší, bude hrozit pokuta 50 tisíc korun. Množství takových kotlů v rodinných domech je v současnosti stále velmi vysoké.

„Počet nevyhovujících kotlů, tedy kotlů nižší než 3. třídy, je asi 300 tisíc kusů, soudě podle odborných odhadů, které vycházejí například ze sčítání obyvatel. Díky databázi pro revize domácích topenišť, která se postupně plní, budeme v příštích měsících vědět víc a odhady zpřesníme,“ sdělil Právu Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva.

„Nicméně obrovský zájem o aktuální třetí vlnu kotlíkových dotací ukazuje, že s blížícím se zákazem se zvyšuje i množství vyměňovaných kotlů,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Startují poslední kotlíkové dotace

Na podzim ve všech krajích odstartuje poslední vlna kotlíkových dotací, které domácnostem pomáhají financovat nákup nového moderního zdroje tepla.

Výběr článků

Načítám