Hlavní obsah

Koronavirová mapa: Nejpostiženější je Jindřichohradecko

Novinky, jas, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpostiženějším okresem z hlediska šíření koronaviru za posledních 14 dnů v přepočtu na 100 000 obyvatel je Jindřichův Hradec. I když se ve srovnání se situací před pár týdny čísla v Česku zvolna zlepšují, i nadále jsou oblasti, kde epidemie neutichá.

Článek

Na Jindřichohradecku připadá za posledních 14 dní v průměru 1715 potvrzených případů nákazy na 100 000 obyvatel. Vysoká čísla hlásí i okresy Česká Lípa (1661), Mladá Boleslav (1592) či Děčín (1511).

Jakkoliv jde o vysoké počty, ve srovnání s počátkem března je patrné výrazné zklidnění situace. Tehdy měly mnohé okresy 14denní počet pozitivních na 100 000 obyvatel přes dva tisíce, některé dokonce přes tři a půl tisíce.

Nejlepší je momentálně situace v okrese Cheb (241). Ten je spolu s Trutnovskem a Sokolovskem uzavřený o něco déle než zbytek republiky. Celorepubliková uzávěra s omezením přejíždění mezi okresy začala platit od března, ale v těchto třech regionech ji měli už od poloviny února.

I další zmiňované okresy si nyní stojí poměrně dobře. Trutnov hlásí 468 pozitivních na 100 000 obyvatel za 14 dní, Sokolov 557. Méně mají pouze sousední Karlovy Vary (517).

Při pohledu na jednotlivé obce je aktuálně nejvíce nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel ve Varnsdorfu (2557), v Dačicích (2438) a v Rumburku (2284).

Postupné zlepšování je proti počátku března znát i v parametrech, které zohledňuje protiepidemický systém PES, jímž se ovšem vláda už neřídí.

Kritéria protiepidemického systému (PES)
• Kolik lidí se v poslední době nakazilo?
4denní počty pozitivních na COVID-19 (na 100 000 obyvatel)
• Kolik seniorů se v poslední době nakazilo?
14denní počty pozitivních na COVID-19 (na 100 000 obyvatel ve věku od 65 let)
• Narůstá počet nakažených – šíří se virus v populaci?
Zjednodušený výpočet reprodukčního čísla
• Dokážeme nakažené účinně a rychle zachytit?
Podíl hospitalizovaných nezachycených v komunitě, za posledních 14 dní
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Celorepublikově je index na 59 bodech. Z krajů jsou na tom ke středečnímu ránu nejlépe Praha (45 bodů) a Karlovarský kraj (47 bodů), nejhůř naopak Ústecký a Liberecký kraj (oba 68 bodů).

K poměrně velkému skoku došlo v Moravskoslezském kraji – index se tam od úterka zhoršil z 58 na 65 bodů, podobné výkyvy mezi dny však v posledních dnech v kraji nejsou nic neobvyklého.

Podle moravskoslezských hygieniků se situace na severovýchodě republiky obecně mírně zlepšuje. „Ta čísla průběžně klesají a z našeho pohledu se neděje nic neobvyklého,“ řekl mluvčí krajské hygienické stanice Aleš Kotrla.

Na to, proč index PES se pohnul směrem nahoru, nedokázal ve středu odpovědět. „Těch proměnných, které se na tom čísle projevují, je poměrně hodně,“ poznamenal.

PES byl zaveden loni na podzim a měl za cíl především zpřehlednit zavádění a uvolňování opatření proti koronaviru. Po vzestupu epidemie z kraje roku na něj ale vláda přestala brát ohledy. Stát plánuje, že se bude systémem znovu řídit, nejdřív ho ale upraví. Představit novou verzi by měla hlavní hygienička Pavla Svrčinová ještě před Velikonocemi.

Má mít opět formu tabulky, ale k řízení epidemie už by se nemělo používat číselné skóre.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám