Hlavní obsah

Koronavirem se znova nakazilo nejméně 158 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku epidemie koronaviru v Česku do konce letošního ledna se koronavirem vícekrát nakazilo nejméně 158 lidí, přičemž více než stovku z nich postihla druhá nákaza za poslední měsíc. V pátek o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ) s tím, že další možné reinfekce ještě zkoumá. I tak by ale šlo jen o zlomek z celkového počtu nakažených.

Foto: Zoltan Balogh, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Za reinfekci se považuje opakované potvrzené onemocnění, kdy člověk má příznaky choroby a kdy mezi první a druhou nákazou uplynulo 90 a více dnů.

Za období od 1. března 2020, kdy Česko ohlásilo první případ nákazy, do 31. ledna 2021 bylo nahlášeno více než 982 tisíc případů covidu-19, z nichž bylo zatím identifikováno 158 reinfekcí. Opakovaně se nakazilo 102 žen a 56 mužů.

Většina prokázaných reinfekcí připadá na poslední měsíc. Ke konci prosince bylo prokázáno 56 případů.

Brazilská sestra se podruhé nakazila novou mutací koronaviru, průběh byl horší

Amerika

„Věkové rozpětí u osob, které prodělaly reinfekci onemocnění covid-19, je rok až 94 let, medián 44 let. Interval mezi první a druhou epizodou onemocnění byl v rozmezí 92 až 320 dní,“ upřesnil vedoucí oddělení biostatistiky SZÚ Marek Malý.

Reinfekce se zkoumá ještě u dalších 57 případů. Kromě toho ústav zaznamenal také 363 případů možných reinfekcí, u kterých ale minimálně jedna z nákaz neměla příznaky.

„Nadále platí, že většina osob s reinfekcí měla v obou epizodách mírný průběh,“ uvádí SZÚ.

Imunita po prodělaném covidu by měla chránit i před britskou mutací, tvrdí imunolog Hořejší

Domácí

Vzhledem k těmto případům nadále platí doporučení očkovat proti covidu-19 i osoby, které již onemocnění prodělaly. „Covid-19 se s velkou pravděpodobností již stal součástí našeho života. Virus bude v lidské populaci trvale přítomen a musíme se s ním naučit žít,” poznamenal epidemiolog Jan Kynčl.

Od začátku epidemie do současnosti se v Česku nákaza koronavirem prokázala téměř u 1,135 milionu lidí, počet vyléčených přesáhl milion. S covidem-19 dosud zemřelo 18 913 lidí. Aktuálně nakažených hygienici evidují 112 305, počet v posledních dnech roste.

Reklama

Výběr článků

Načítám