Hlavní obsah

Konzultace o vztazích s Ruskem zřejmě povede hradní úředník Jindrák

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Konzultace o česko-ruských vztazích zřejmě povede bývalý velvyslanec České republiky v Německu a nynější ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. Informaci Novinkám sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý diplomat v Rusku Rudolf Jindrák.

Článek

„Rusku jsme navrhli jako zmocněnce pro vzájemné konzultace Rudolfa Jindráka. Jde o návrh ministra zahraničních věcí (Tomáše Petříčka – pozn. red.), který byl konzultován s prezidentem i premiérem,“ řekla Novinkám Štíchová. Podle ní by měly konzultace pokrýt celé spektrum otázek, nikoliv jen dílčí problémy, jako je například spor o sochu maršála Koněva.

Potvrdit to ale musí ještě ruská strana. „Oficiální odpověď na tento návrh jsme zatím nedostali,“ dodala Štíchová.

Česko-ruské vztahy nejsou ideální, uvedl Babiš

Domácí

Konzultace k vyřešení vzájemných sporů navrhlo Česko Moskvě na počátku května, a to na základě vzájemné smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993. Strany se ale od té doby nedohodly na formátu jednání a vzájemně se obviňovaly z jejich blokování.

Spor o Koněva a pomník vlasovců 

Česko-ruské vztahy pošramotila v posledních letech řada sporů. Bezpečnostní informační služba (BIS) i Vojenské zpravodajství pravidelně varují před ruskou zpravodajskou činností v ČR.

Rusko si stěžuje, že ČR zdržuje jednání o vzájemných vztazích

Evropa

Česko letos také vyhostilo dva ruské diplomaty, kteří podle tajných služeb řešili vzájemné spory smyšleným obviněním o hrozbě jedem ricin vůči třem českým komunálním politikům – pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti), starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi (TOP 09) i starostovi Řeporyjí Pavlovi Novotnému.

Mezi Ruskem a ČR je nedůvěra, píše velvyslanec. Viní odvázané úředníky

Domácí

Kolář a Hřib se do sporu s Ruskem dostali kvůli odstranění sochy maršála Koněva z náměstí v Dejvicích. Novotný zase kvůli plánovanému pomníku vlasovcům v Řeporyjích.

Babiš: Vztahy nejsou ideální

Ve středu pak také mluvčí Kremlu Dmitrij Peslov prohlásil, že nynější rusko-české vztahy jsou zkalené. Premiér Andrej Babiš (ANO) na to reagoval tím, že to není žádné překvapení.

Peskov: Vztahy mezi Moskvou a Prahou jsou zkalené, kontakt neplánujeme

Evropa

„Právě proto jsme se společně dohodli na zahájení česko-ruských konzultací,“ napsal ve čtvrtek Babiš ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám