Hlavní obsah

Kontakty nemocných mají být deset dní v karanténě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, které hygienici dohledají jako kontakty pacientů s covidem-19, by měli zůstávat v desetidenní karanténě a do pěti dnů jít na test. Lhůty se počítají od doby, kdy byli v delším a těsnějším styku s nakaženým. V aktuálních pokynech pro osoby s pozitivním výsledkem a jejich kontakty to uvádí pražská hygiena.

Foto: Cecilia Fabiano, ČTK/AP

Testování na covid-19

Článek

Za rizikový považují hygienici takový kontakt, který trvá nejméně 15 minut a vzdálenost je menší než dva metry. Jsou to hlavně členové domácnosti, účastníci oslav a táborů či spolupracovníci.

„Do pěti dnů od rizikového kontaktu s touto osobou (s potvrzeným koronavirem) musíte absolvovat test… Dále budete informováni, že budete v karanténě,“ uvedli pražští hygienici. Dohledaným lidem vystaví na test žádanku. Jejich blízkým ale žádná omezení nenařídí.

Další rekord. V pátek přibylo skoro 800 nakažených

Koronavirus

Karanténa trvá deset dnů od setkání s nakaženým. Nutné je požádat praktika o e-neschopenku. Poté se absolvuje do pěti dnů od rizikového kontaktu test. I s negativním výsledkem člověk zůstává v karanténě. Na jejím konci dostane žádanku na další testování. Po negativním výsledku praktik karanténu ukončí. Kdyby test nákazu potvrdil, zůstane člověk dalších deset dní v izolaci.

Lidem s potvrzeným covidem-19 praktik vystaví e-neschopenku na deset dní. „Neschopenka je vydána ode dne zjištění pozitivního testu,“ uvedli hygienici. Pokud jsou lidé na konci desetidenní doby minimálně čtyři dny bez příznaků, není třeba další test a lékař je uschopní. Při přetrvávání obtíží by měli kontaktovat praktika.

Vojtěch: Aktuální kapacita je 18.000 testů na covid-19 denně

Domácí

Změna pravidel testování

Pravidla testování by se měla s příchodem chřipkové sezony upravit. Podle návrhu národní strategie testování by absolutní prioritu při testování měli mít lidé z rizikových skupin, jejich rodina a blízké kontakty a také zdravotníci a další personál. Nejnižší priorita je u lidí bez příznaků či s mírným průběhem, a to u dětí i dospělých. „Plošné a pravidelně se opakující testování celé populace je z kapacitních i ekonomických důvodů nereálné,“ uvedlo v návrhu ministerstvo zdravotnictví.

Šéfka soukromé laboratoře: Musíme se dobře připravit na podzim

Domácí

Do rizikové skupiny patří pacienti s rakovinou, poruchami imunity, těžkou obezitou, cukrovkou, po transplantaci či rozsáhlejších operacích, se vzácnými genetickými onemocněními i srdečními a plicními chorobami. Pokud jsou chronici v dobrém stavu, testovat by se nemuseli. Seniory materiál nezmiňuje.

S pravidelnými testy se počítá u lidí z krizového řízení a kritické infrastruktury. Autoři jmenují členy vlády, vedení krajů a měst, zdravotníky, policisty, vojáky, hasiče i pracovníky v dopravě, energetice či telekomunikacích. Test by byl i pro rizikové kontakty.

Podle šéfa Sdružení praktických lékařů Petra Šonky doktoři nyní posílají na testy lidi s příznaky, mezi které patří třeba zvýšená teplota či ztráta chuti a čichu. Na počet žádanek žádné limity praktici nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám