Hlavní obsah

Konferenci o korupci zaplatili daňoví poplatníci

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nevládní organizace Transparency International ČR (TIC) se pyšní, že uspořádala za podpory české vlády mezinárodní konferenci proti korupci, která se konala v říjnu před dvěma roky v Praze. Nikdy ale neuvedla, že tuto čtyřdenní akci financovali čeští daňoví poplatníci sedmadvaceti milióny korun.

Článek

Je pravda, že TIC požadovala od vlády "jen půjčku" v částce 30 miliónů a že o ní rozhodla tehdejší vláda Miloše Zemana v březnu 2001, když vzala na vědomí zprávu o stavu příprav protikorupční konference. Přijaté usnesení podpořilo všech 13 přítomných ministrů. "Jenže pak se zjistilo, že to neodpovídá rozpočtovým pravidlům, tak bylo v květnu nakonec rozhodnuto, že zmíněná částka bude vedena jako dotace," snažil se tento týden na dotaz Práva objasnit záležitost mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič.

Vláda však o převedení půjčky na dotaci podle informací Práva už vůbec nejednala. "O této změně musel rozhodnout někdo z ministerstva financí," uvedl vládní zdroj, který nechce být jmenován. "Opravdu nevím, že jsme za mého působení něco takového vůbec poskytli. Na mé úrovni se ta věc jistě vůbec nerozhodovala," sdělil na dotaz Práva tehdejší ministr financí Jiří Rusnok. Poznamenal také, že nemá potuchy, "kdo mohl něco takového rozhodnout".

Dědič zároveň uvedl, že TIC si nechala udělat k pražské konferenci audit. "Bylo jim doporučeno, aby vrátili tři milióny korun, což se stalo," uvedl mluvčí.

Bohatá: vláda měla o zasedání zájem

Podle předsedkyně Výkonné rady TIC ČR Marie Bohaté, bývalé předsedkyně Českého statistického úřadu, měla česká vláda zájem o uskutečnění protikorupční konference v Praze, o čemž svědčí její smlouva s mezinárodním sekretariátem TIC v Berlíně. "Garantuji, že žádné peníze z dotace, jež byla původně zamýšlena jako půjčka, nešly na činnost naší pobočky, ale čistě jen na konferenci," uvedla v úterý na dotaz Práva. Podle ní jsou takovéto akce vždy pořádány na "vysoké úrovni" a dodala, že se "nečekaně zvýšily náklady" konference vzhledem k zářijovému teroristickému útoku na USA.

Bohatá zároveň potvrdila, že nedostatky v hospodaření a dokumentování operací konference, o nichž se píše na webové stránce TIC, by měl odhalit forenzní audit. Ten má být zveřejněn se zprávou o hospodaření TIC za rok 2002. Bohatá nevidí v přijatých miliónech jejich nevládní organizací od státu žádný střet zájmů ani známky závislosti TIC na exekutivě. Kromě "posuzování některých dokumentů nejsme v žádných pravidelných pracovních kontaktech", uvedla.

Podle svých slov nemá ani tušení, že se někteří představitelé TIC sešli v pondělí na Úřadu vlády s premiérem Vladimírem Špidlou.

Reklama

Výběr článků

Načítám