Hlavní obsah

Konečně zlegalizujme konopí, vyzval Pirát Ferjenčík

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Pojďme zlegalizovat a zdanit konopí a peníze dejme na důchodový systém. Právě takový návrh přednesl na celostátním fóru v sobotu poslanec a kandidát na šéfa pirátské strany Mikuláš Ferjenčík. Zároveň by jako ekonomický odborník strany chtěl docílit toho, aby každý zaměstnanec zaplatil na daních o 1000 korun méně.

Mikuláš Ferjenčík o legalizaci konopíVideo: ČTK

 
Článek

„V ekonomické oblasti potřebujeme dvě základní věci. Snížit zdanění práce o 12 tisíc korun pro všechny zaměstnance, aby každý zaplatil na daních o 1000 korun méně, a současně nezruinovat státní rozpočet, a tak to musí být někde kompenzované. Pojďme konečně zlegalizovat konopí a peníze dát do důchodového systému nebo do modernizace země,” prohlásil Ferjenčík ve své kandidátské řeči na předsedu strany a sklidil velký potlesk.

Záznam: Piráti si volili nové vedeníVideo: ČTK

Jako předseda by chtěl pracovat ještě na dalších čtyřech oblastech, jako je sociální oblast, zdravotnictví, životní prostředí a školství.

„Umožněme svobodnou volbu vzdělávací cesty. Otevřeme školy odborníkům z praxe. Řešme problém učilišť, ze kterých se někdy stávají odkladiště problémových žáků. Zásadní výzvy jsou v oblasti výuky na pedagogických školách,” pokračoval v projevu Ferjenčík.

Kromě Ferjenčíka na post lídra strany znovu kandiduje i současný šéf Ivan Bartoš a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal.

Bartoš: Kompetence a pokora

„Kompetence, pokora a odvaha. To jsou hodnoty, které pirátskou stranu provázejí od začátku její existence. Uchovejme si to i v následujících letech,“ prohlásil ve své kandidátské řeči Bartoš, který svou pozici ve vedení strany obhajuje.

Post šéfa Pirátů obhájil Ivan Bartoš

Domácí

Strana by si podle něj v dalších dvou letech měla zaměřit na čtyři cíle. Udržení dobrého kurzu ve Sněmovně nebo zvyšování kompetencí jednotlivých členů. V krajských volbách, které budou letos, by rád získal nejméně 100 zastupitelů, před čtyřmi roky získali Piráti jen 9. Posledním úkolem je podle něj úspěch v parlamentních volbách za rok a půl.

Poslední z kandidátů Vojtěch Pikal apeloval na to, aby strana zapracovala na přijímání dalších členů, kterých je nyní něco přes 1000. 

„Potřebujeme více aktivních lidí, lidí činorodých, lidí, kteří se chtějí zapojit, chtějí věci zlepšovat. A potřebujeme, aby přicházeli a setkávali se se stejnými hodnotami, na kterých jsme do této velikosti vyrostli - transparenci, přehlednosti, otevřené diskusi a možností se jednoduše zapojit,” řekl ve svém projevu.

Anketa

Souhlasíte s legalizací konopí?
Ano
41,7 %
Ne
58,3 %
Celkem hlasovalo 10997 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám