Hlavní obsah

Konečná povede dál KSČM. Neměla protikandidáta

Aktualizováno

Stávající předsedkyně a europoslankyně KSČM Kateřina Konečná obhájila funkci předsedkyně. Do čela strany původně kandidoval i nynější místopředseda Milan Krajča a tradicionalista Josef Skála, kterého už dříve strana nominovala do prezidentské volby. Oba nakonec kandidaturu stáhli.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Staronová předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Článek

Pro Konečnou hlasovalo téměř 89 procent delegátů, získala 254 z 286 hlasů. Společně s ní uhájili pozici i první místopředseda Petr Šimůnek, který nakonec také neměl protikandidáta. O výsledcích informovala média mluvčí strany Helena Grofová.

„Česká republika není v dobré kondici a KSČM ve Sněmovně evidentně chybí. Schvalují se tma obrovské výdaje na zbrojení a lidem se nepomáhá. Nikdo neřeší obrovské nárůsty cen energií a potravin,“ řekla Konečná novinářům.

Komunisté volí nové vedení

Domácí

Minulá Babišova vláda by podle ní nedělala sociální politiku, pokud by jí to KSČM nevnutila. V podobném duchu dříve mluvila i ČSSD, která stejně jako komunisté vypadla po říjnových sněmovních volbách kvůli nízké podpoře ze Sněmovny.

Za zavřenými dveřmi

XI. sjezd, který se měl konat už na jaře 2020 byl kvůli pandemii opakovaně odložen. Opět se odehrával za zavřenými dveřmi, tentokrát ale v o něco klidnější atmosféře.

Stávajícího místopředsedu Leo Luzara, který bude za KSČM kandidovat do Senátu, vystřídá předseda krajského výboru v Olomouckém kraji Ludvík Šulda. Funkci obhájila i Marie Pěnčíková.

Komunistická zastupitelka, která šířila lži o Ukrajinkách, odstoupila z komise

Domácí

Předsedkyně Konečná v úvodním projevu současnou vládní pětikoalici. Neřeší podle ní dostatečně problémy chudých a těch, kdo obtížně bojují s vysokými náklady na živobytí. „Zdvojnásobili cenu jízdného. Tvrdí, že na boj s drahými energiemi nejsou peníze, a přitom všichni jednotně vystoupili s tím, že hodlají za desítky miliard korun nakoupit zbraně,“ poznamenala.

Sjezdu se jako řadový delegát účastnil i expředseda KSČM Vojtěch Filip, který loni po volebním debaklu, kdy KSČM vypadla ze Sněmovny, rezignoval. S médii se bavit nechtěl. Stranu vedl 16 let. Opustit politiku se mu ale nechce. V Českých Budějovicích má být lídrem kandidátky do podzimních komunálních voleb. V městském zastupitelstvu v minulosti půsbil devět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám