Hlavní obsah

Komunistický režim byl lepší než ten nynější, tvrdí třetina Čechů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současný režim považuje za lepší ve srovnání s režimem před listopadem 1989 nejméně lidí od roku 1992. O výhodách dnešního uspořádání společnosti je přesvědčeno 46 procent lidí, naopak 32 procent lidí vyzdvihuje komunistický režim. Vyplývá to z výzkumu společnosti STEM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Počet lidí, kteří nynější stav považují za lepší než předlistopadové období, v posledních letech klesá a momentálně se dostal na nejnižší úroveň od začátku sledování.

"Současný režim častěji hodnotí příznivě lidé mladší, vzdělanější, studenti a podnikatelé. Zároveň se projevuje vliv subjektivního hodnocení osobní či rodinné situace. Pro současný režim se častěji vyslovují lidé, kteří jsou osobně spokojeni se svým životem, a lidé, kteří se cítí být příjmově a majetkově dobře zajištěni," tvrdí autoři průzkumu.

Vliv mají i politické preference, stávající situace je milejší zejména stoupencům pravicových stran ODS a TOP 09.

Současný režim je ve srovnání s režimem před listopadem 1989? (v procentech)
listopad 2006leden 2012leden 2013
lepší635346
stejný182022
horší192732
zdroj: STEM

Zatímco lidé ve středním věku s nižším vzděláním bez maturity, s horším hmotným zabezpečením se od stávajícího systému začali odvracet v letech 2010 až 2011, "u lidí s maturitou, dobře zajištěných a také u lidí mladšího věku byl zřetelnější pokles zaznamenán až v posledním roce," uvedla agentura.

Z analýzy tak lze vyčíst, že důvěra v současný režim erodovala v posledním roce zejména mezi lidmi, kteří tradičně patřili mezi jeho stoupence.

Anketa

Byl podle vás komunistický režim lepší než ten nynější?
ano
45,3 %
ne
54,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 84489 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám