Hlavní obsah

Komunisté zvyšují náskok před vládní ČSSD

Novinky, Lukáš Bek, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po fiasku v doplňovacích senátních volbách přinesl nejnovější výzkum voličské obliby další bolestivou ránu pro ČSSD. Kvůli pádu preferencí u agentury TNS-Facum na pouhých 9,6 procenta a více než čtyřprocentnímu náskoku komunistů s 13,7 body dokonce šéf poslaneckého klubu soc. dem. Petr Ibl volá po mimořádné konferenci.

Foto: Jiří Cysař

Stožec - posezení

Článek

V čele preferencí se nadále pevně drží ODS s 18,6 procenty, což je o 0,6 bodu více oproti září. Výsledky TNS-Factum jsou kvůli metodice nižší než u jiných agentur. Důležitý je však náskok KSČM nad největší vládní stranou. Komunisté posílili o tři body a ČSSD 0,7 bodu ztratila.

Úspěch ještě před sjezdem zaznamenali lidovci, kterým by dalo hlas 6,7 procenta (2,6). Naopak rozplynuly se naděje US-DEU, že se po mnoha měsících alespoň přiblíží pětiprocentní hranici nutné pro vstup do Sněmovny. Unionisty preferuje pouhých 0,9 procenta dotázaných (-1,7%), takže jim zjevně nepomohl v září vyhlášený program Agenda 12, který měl unii přinést dvanáct procent voličů.

:. ANKETA
Kdyby se volby do Sněmovny konaly dnes, které ze současných parlamentních stran byste dali svůj hlas? Hlasujte na konci článku.

Místopředseda ODS Petr Nečas průzkum pro Právo komentoval slovy: "Máme-li podporu, tak je to samozřejmě potěšitelné." Podle Nečase je zjevné, "že dochází k souboji o levicového voliče mezi socialisty a komunisty. Z docela pochopitelných důvodů volebních lží socialisté voliče ztrácejí".

Šéf lidovců: Nárůst komunistů je znepokojující

Šéf lidovců Miroslav Kalousek soudí: "Nárůst komunistů je znepokojující. Je tématem pro všechny demokratické strany, aby přesvědčily veřejnost, že komunistická vize není to pravé." Pokud jde o výsledek KDU-ČSL, Kalousek se domnívá, že před sjezdem stoupla pozornost voličů vůči lidovcům. "Já bych si strašně přál, aby to byl trend, ale to musíme ještě počkat. Uděláme všechno pro to, aby to trend byl," řekl Kalousek Právu. xxx "Já kdybych byl v ČSSD, tak si z toho vezmu ponaučení, že to nepříjemné už se stalo, cenu už jsme zaplatili a že nedává žádný smysl odcházet od práce v době, kdy už to může jít jenom nahoru. A to samé platí pro nás," usoudil předseda poslanců US-DEU Karel Kühnl.

Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf poznamenal: "Do voleb je daleko, ale jedno je evidentní. A to je totální propad Špidlova týmu, který ztratil důvěru lidí. Lidé prostě poznali, že se jedná o nekompetentní spolek, který sleduje spíše vlastní zájmy, než plnění předvolebních slibů."

Anketa

Kdyby se volby do Sněmovny konaly dnes, které ze současných parlamentních stran byste dali svůj hlas?
ODS
23 %
ČSSD
3,1 %
KSČM
63,1 %
KDU-ČSL
2,3 %
US-DEU
2,3 %
žádné z nich
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3802 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

CVVM: Volební preference ČSSD se propadají

Obliba ČSSD u voličů za dobu vlády Vladimíra Špidly klesla na minimum. Podle květnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by největší vládní...

ODS v preferencích válcuje vládní strany

ODS by podle průzkumu volebních preferencí, které udělala agentura SC&C pro veřejnoprávní Českou televizi, naprosto jednoznačně vyhrála. Kdyby se volby konaly...

Další průzkum potvrdil nástup komunistů

Opoziční KSČM má mezi voliči větší podporu než vládní sociální demokracie. Pokud by se volby do Sněmovny konaly v červnu, komunistům by odevzdal hlas každý...

Výběr článků

Načítám