Hlavní obsah

ODS v preferencích válcuje vládní strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS by podle průzkumu volebních preferencí, které udělala agentura SC&C pro veřejnoprávní Českou televizi, naprosto jednoznačně vyhrála. Kdyby se volby konaly v den referenda, kdy agentura průzkum udělala, volilo by občanské demokraty čtyřicet procent lidí.

Foto: Magda Doležalová
Článek

Agentura u volebních místností oslovila zhruba 19 000 lidí a jen dvanáct procent se vyslovilo pro nejsilnější vládní stranu ČSSD. Stejným výsledkem skončili i komunisté.

Jen těsně by se do Sněmovny dostala KDU-ČSL, která by dostala 6 procent. Poslaneckou sněmovnu by opustila nejmenší vládní strana US-DEU, která 13. a 14. června měla mezi respondenty jen čtyřprocentní podporu.

Pro jinou stranu či nerozhodnutých bylo 7 procent. Voleb by se podle průzkumu  agentury SC zúčastnilo 50 procent oprávněných voličů.

stranavolby VI/2002preference VI/2003
ČSSD30,212
ODS24,440
KSČM18,512
Koalice*14,2-
KDU-ČSL*-6
US-DEU*-4
Zdrojem dat voleb 2002 je ČSÚ.
Zdrojem dat preferencí je výzkum agentury SC pro ČT.* Ve volbách 2002 kandidovaly KDU-ČSL a US-DEU společně pod hlavičkou Koalice

Výsledky referenda i posledních voleb do Poslanecké sněmovny ČR najdete ve speciální příloze Novinek.

Reklama

Související články

CVVM: Volební preference ČSSD se propadají

Obliba ČSSD u voličů za dobu vlády Vladimíra Špidly klesla na minimum. Podle květnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by největší vládní...

Výběr článků

Načítám