Hlavní obsah

Komunisté se rozhádali kvůli pokutě od Ústavního soudu

Právo, rsk

Poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová se v úterý zhurta pustila do svého stranického šéfa Vojtěcha Filipa, jehož obvinila z nechlapského jednání. Poslankyni rozčílilo, že na ni předseda KSČM svalil vinu za pokutu, kterou komunistům minulý měsíc vyměřil Ústavní soud.

Foto: Archiv, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Podle Bebarové-Rujbrové je pokuta, která byla původně 100 tisíc a kterou poté ÚS snížil na 41 tisíc, oprávněná. Soud ji uložil za to, že na popud komunistických zákonodárců se konalo jednání o vládním reformním balíčku veřejně, ale žádný poslanec KSČM se k němu nedostavil. [celá zpráva]

Bebarová-Rujbrová uvedla, že Filipovo vysvětlení vyvolává domněnku, že byla pověřena zastoupením účastníků. „Nebylo tomu tak. Už před týdnem jsem žádala kolegu Vojtěcha Filipa, aby se k problému postavil jako chlap. Je mi líto, že to nedokázal,“ poznamenala pro Právo.

Poslankyně dodala, že nemá často příležitost účastnit se jednání Ústavního soudu a že by „pokládala za čest stěžovatele zastupovat“.

Filip se ve své žádosti k soudu omlouval tím, že došlo pouze k administrativnímu pochybení, neboť na termín jednání ÚS byl předvolán k jinému soudu jako svědek, a proto jako zástupce poslanců určil Bebarovou-Rujbrovou.

„Bylo mou chybou, že jsem ve své administrativě nezkontroloval splnění mnou uloženého úkolu. Že nebyl splněn, jsem zjistil až onoho úterního rána v den nařízeného jednání. Efektivní náprava už nebyla možná,“ vysvětlil ÚS Filip.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám