Hlavní obsah

Komunisté se hádají kvůli NATO

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček se rozhodl opět srovnat stranické řady. S tvrdou kritikou vlastních poslanců a vedení klubu vystartoval v souvislosti s podporou šesti komunistických poslanců pro rozšíření Severoatlantické aliance.

Foto: Stanislava Dvořáková

Překážek se nebojíme, my nad mrazem zvítězíme!

Článek

"Odmítám omezené vidění některých poslanců, kteří tvrdí, že rozšířením NATO v Evropě omezují vliv USA ve světě," prohlásil na sobotním mítinku pod Kunětickou horou. V pondělí na dotaz Práva ještě přitvrdil, když na adresu vlastních poslanců řekl, že jsou "naivní" a že některé problémy prezentují různě, což se pak v členské základně "přetřásá".

Bezradní poslanci

Kromě zmíněných šesti poslanců se jich při červencovém hlasování ve Sněmovně z 41členného klubu 15 zdrželo a 19 jich bylo proti rozšíření NATO. Grebeníček navíc soudí, že klub projednávání této záležitosti podcenil, takže někteří poslanci zůstali "bezradní". Předseda klubu Pavel Kováčik se ale brání. "NATO jsme probírali na výkonném výboru i na klubu, ale nedošlo ke shodě, tak jsme rozhodli o volném hlasování, tedy každý podle vlastního uvážení," řekl na dotaz Práva.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše svůj postoj k NATO na klubu Grebeníček vůbec neprojevil, což prý pravidelně dělá i při jiných zásadních věcech. "Zřejmě si v sobotu zase testoval rozložení sil před květnovým 6. sjezdem KSČM," řekl na dotaz Práva Dolejš.

Obdobně soudí další ze šesti kritizovaných poslanců Alexander Černý, který se podle svých slov nepovažuje za naivního. "Hrubě se mi nelíbí, že chce utnout diskusi nebo přenášet problém do jiné roviny," řekl na adresu šéfa strany. Zdůraznil, že společným cílem komunistů je historicky sprovodit ze světa NATO, ale rozcházejí se v metodě. S tím souhlasí i místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf. "Ernesto Che Guevara byl také zásadový a revoluční, ale nikdy to o sobě sám neřekl," reagoval na sobotní výrok Grebeníčka, že on sám byl "vždy důrazný a revoluční" a že se nehodlá měnit.

Šéf strany našel tradičně oporu v pražské stranické organizaci, která požaduje, aby se postojem poslanců důrazně zabýval výkonný výbor strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám