Hlavní obsah

Komunisté nouzový stav podpořit nechtějí, řekl Filip Babišovi i Zemanovi

Právo, ada, nig
Aktualizováno

Postoj komunistů k prodloužení nouzového stavu probíral v úterý šéf KSČM Vojtěch Filip s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem (ANO). Podle Filipa komunističtí poslanci v pátek při hlasování ve Sněmovně žádost vlády nepodpoří.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Požádal jsem členy našeho výkonného výboru o stanovisko z krajů. A informoval jsem prezidenta i premiéra o tom, že v pátek při jednání našeho stranického vedení byla většinová vůle nepodpořit nouzový stav. Chceme se ale chovat odpovědně, takže proto chci ještě jednou slyšet názory zástupců z jednotlivých krajů,“ řekl Právu.

Pokud hejtmani žádají o nouzový stav, pak se podle Filipa bojí odpovědnosti. „Odmítnutí odpovědnosti za pandemické krize bylo již při únorovém hlasování evidentní. Politické strany kritizují vládu, ale když mají převzít odpovědnost, tak se jí leknou,“ dodal Filip s tím, že proto se nebudou řídit stanoviskem jiných stran, ale svých lidí v kraji.

Opozice váhá s podporou nouzového stavu, zhodnotit chce data

Domácí

Podle šéfa poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika by „stálo za to prodloužit nouzový stav přes Velikonoce.“ Podrobí se ale jako loajální člen strany doporučení stranického vedení.

Aktuální nouzový stav platí do 28. března. Vláda ho chce prodloužit o 30 dní, vyjednanou podporu ve Sněmovně pro to ale zatím nemá.

Jak řekl Právu Babiš, komunisté, mu podporu neslíbili. „Zatím jsme se nedohodli, nouzový stav nepodpoří. Nálada zatím prý není dobrá. My budeme proto ještě jednat se všemi opozičními stranami,“ uvedl.

Vláda chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dnů

Domácí

Odpoledne Filip seznámil s postojem komunistů i prezidenta. „On byl spíše pro to vyhovět vládě. Vysvětloval jsem mu, že naše zkušenost z února je taková, že vláda, dokud má nouzový stav, tak nejedná a nepřipravuje další věci, jako je např. harmonogram nástupu dětí do škol,“ prohlásil Filip.

S prezidentem Filip jednal i o národním plánu obnovy, o kterém má Sněmovna jednat také v pátek.

„Plán obnovy má z velké části naši podporu. Jsme ale přesvědčeni o tom, že by měl být připraven sedmiletý plán, protože na kratší dobu se ty zvýšené dluhy, které jsou dány snížením ekonomiky a zvýšenými platbami pro postižené pandemií, nedají řešit. Představíme v pátek proto naše programové priority, například týkající se vody a převzetí vodohospodářských soustav a obslužných organizací do vlastnictví státu,“ uvedl Filip.

Sekera v rozpočtu bude i příští rok přes 300 miliard, přiznala Schillerová

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám