Hlavní obsah

Komunisté láteří kvůli obstrukcím, nazvali je pravicovým faulem

Novinky, jov

KSČM si ve čtvrtek postěžovala na obstrukce ve Sněmovně. Straně vadí, že se pravici podařilo zabránit projednání dvou desítek komunistických návrhů. Obstrukce přirovnala KSČM k fotbalu. Jde prý o faul s cílem zabránit prohře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci KSČM

Článek

Komunisté na obstrukce láteřili na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně. Poslanec Milan Bičík vyjmenovával návrhy, které komunisté předložili a kvůli účinné strategii pravicových stran se je nepodařilo doposud projednat.

Podle Bičíka je jich zhruba dvacet. Mezi zamrzlými návrhy je zrušení poplatků ve zdravotnictví, zamezení přeběhlictví poslanců, zrušení stropů pojištění nebo třeba znovuzavedení proplácení prvních tří dnů nemocenské.

Právě zabránění projednání návrhu týkajícího se nemocenské rozpálilo poslance KSČM Miroslava Opálku. Vyjmenoval všechna obstrukční úskalí, kterými musela tato předloha projít. Vypíchl především dlouhá vystoupení prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a místopředsedy ODS Petra Nečase.

Nečas podle komunistického poslance pronesl nakonec k návrhu „jubilejní, desáté vystoupení“. Délku prý už nechtěl Opálka sčítat. „Jde ze sportovního pohledu o jakýsi faul, kterým se politický soupeř snaží zabránit prohře,“ komentoval obstrukce rudý zákonodárce.

Starost o zdraví lidí

Na „obstrukční“ tiskové konferenci nakonec došlo i na jiné téma, poslankyně KSČM Kateřina Konečná pro změnu obvinila exministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ), že dlouhodobě neřešil stav ovzduší na Ostravsku. Právě u tohoto problému se v poslední době politici předhánějí, kdo projeví větší starost o zdraví místních obyvatel.

Konečná oznámila, že na dubnové schůzi poslanců budou chtít znovu probrat zprávu o situaci ovzduší v Moravskoslezském kraji. Komunisté požadují konkrétní řešení, hovoří například o posílení inspekce životního prostředí a zřízení oficiální měřící stanice hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám