Hlavní obsah

Komunisté hrozí, že vládu přestanou tolerovat

Právo, ada, nig

Komunisté chtějí vyvolat dohadovací řízení s ANO a hrozí, že už nebudou tolerovat menšinovou vládu ANO a ČSSD. Rozzlobilo je vrácení deseti miliard korun resortu obrany a také jim vadí, že vláda neplní požadavek KSČM z toleranční dohody, podle kterého by se měly sloučit Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR a Vojenská zdravotní pojišťovna ČR.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Dohoda o toleranci je ohrožena už od druhé poloviny roku 2020. Nedošlo ke sloučení dvou zdravotních pojišťoven! Vypadá to, že budeme muset vyvolat dohadovací řízení,“ napsal na stranický web šéf komunistů Vojtěch Filip.

Nespokojenost s tolerancí vlády mezi komunisty narůstá již delší dobu. Poslední kapkou se stalo právě pondělní rozhodnutí vlády o vrácení i druhých pěti miliard do rozpočtu armády. Ačkoli snížení armádního rozpočtu o deset miliard, které KSČM prosadila při jednání o státním rozpočtu, není součástí tolerančního patentu, komunisté se cítí podvedeni.

Vyhrály „hračky“

„Vláda riskuje, že ztratí poslední zbytky naší důvěry i poslední zbytky tolerance. Jestli to udělají, tak nemáme důvod tuto vládu tolerovat,“ řekl Právu ještě před rozhodnutím vlády Filip.

Metnar nerezignuje, vláda vrátila armádě pět miliard

Domácí

Vláda navrácení peněz slíbila armádě okamžitě po schválení státního rozpočtu v prosinci. Polovinu poslala resortu v lednu. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) mluvil o rezignaci, pokud obrana zbylé miliardy nedostane do konce března. Podle šéfky rozpočtového výboru Miloslavy Vostré (KSČM) „vyhrály ,hračky‘ pro armádu“.

„Vláda má asi dostatek finančních prostředků, aby pomohla například firmám či živnostníkům, kteří již přes rok sedí doma a čekají, kdy budou moct zase podnikat. Ani zdravotnictví zřejmě nepotřebuje peníze na léky, vakcíny apod.,“ napsala na sociálních sítích.

Reklama

Výběr článků

Načítám