Hlavní obsah

Komunisté chtějí vrátit trestní odpovědnost zpět na 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KSČM předběhla ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a ve středu předložila novelu nedávno přijatého trestního zákona. Novela vrací hranici trestní odpovědnosti a legálního sexuálního styku ze 14 zpět na 15 let. Ve čtvrtek o tom informovaly na tiskové konferenci komunistické poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová a Kateřina Konečná.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zuzka Bebarová-Rujbrová

Článek

„Je jediné téma, se kterým se smířit nechci, a to je snížení hranice trestní odpovědnosti mládeže,“ řekla Rujbrová k nedávno přijatému trestnímu zákoníku. Vadí jí také snížení hranice pro legální sexuální styk na 14 let. Děti se podle ní díky tomu mohou stát obětí sexuálních trestních činů.

Poslankyně připomněla, že snížení hranice trestní odpovědnosti se do zákoníku dostalo na základě předlohy poslance ODS Radima Chytky. Jak ale uvedla, proti snížení hranice bylo jak ministerstvo spravedlnosti, tak Legislativní rada vlády a Ústavně-právní výbor dolní komory.

Komunisté svým krokem předběhli Pospíšila, který slíbil stejnou novelu předložit do konce května. „Kolegyně Rujbrová udělala práci za ministerstvo,“ řekla k tomu Konečná. Rujbrová uvedla, že si ověřovala, zda se již novela připravuje a z dostupných zdrojů zjistila, že nikoliv.

„Nebyla to legrace, návrh má 51 stran,“ doplnila. Upozornila, že novela navracející hranici trestní odpovědnosti a legálního sexuálního styku mění asi 30 zákonů. Odmítla proto variantu, že by předlohu komunisté „vpašovali“ do jiného zákona jako přílepek.

Nový trestní zákoník začne platit k 1. lednu 2010

Vzhledem k tomu, že projednávání poslaneckých návrhů probíhá podstatně déle, rozhodli se komunisté předložit novelu již nyní. „Je evidentní, že se Sněmovna věnuje více sporům ve vládní koalici, než zákonům,“ podotkla Konečná.

Nový trestní zákoník začne platit k 1. lednu příštího roku. KSČM chce provést návrat zpět na 15 let ještě před tím. „Nechceme hlavně připustit to, aby začal trestní zákoník platit s hranicí 14 let,“ uvedla Konečná. „Zavírat děti do vězení nikdy v žádném státě nemělo pozitivní dopady,“ doplnila s tím, že proti nižší hranici je i odborná veřejnost.

Podle Rujbrové, jakmile novelu projedná vláda, pokusí se ji KSČM pevně zařadit na nejbližší schůzi Sněmovny. Věří, že se pro ni najde podpora napříč politickým spektrem, komunisté se přitom nebudou podle ní bránit tomu, aby se k novele připojili poslanci i z jiných stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám