Hlavní obsah

Komunista Ondráček nebude v čele komise pro kontrolu GIBS

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů komunistického poslance Zdeňka Ondráčka nezvolila. Hlasovalo pro něj pouze 83 poslanců, potřeba jich bylo minimálně 94. Ondráček byl jediným nominovaným. Volba se tak bude opakovat, datum však zatím není jasné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Článek

„Pan Ondráček nebyl zvolen předsedou, volba končí,“ uvedl předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Po ohlášení výsledků se sálem rozlehl potlesk.

Poslanci o šéfovi komise hlasovali už 19. prosince, volbu ale nakonec prohlásili za zmatečnou. Ondráček v čele komise vadil především pravici, která ho kritizovala za předlistopadové angažmá u Pohotovostního pluku někdejší Veřejné bezpečnosti.

„Tento kandidát nebyl pro Piráty přijatelný. Není to otázkou jeho současných kompetencí a znalostí, hraje v tom roli jeho minulost, kdy v 89 zasahoval na demonstracích proti studentům,” vysvětloval šéf Pirátů Ivan Bartoš, proč pro Ondráčka nehlasovali.

„Nikdy v této kauze nevyjádřil žádnou lítost. Pravděpodobně je přesvědčen, že jednal v souladu se zákonem. Lidé, kteří nejsou schopni sebereflexe, by neměli předsedat komisi pro kontrolu GIBS,” dodal Bartoš.

„My jsme si lístky vyzvedli, ale neodevzdali jsme je na protest, koho KSČM delegovala do této komise. Policii má kontrolovat nezávislý člověk, který nepomáhal totalitnímu režimu,” komentoval předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

K tomu, aby v čele komise stanul někdo jiný, už v prosinci vyzýval prezidentský kandidát Michal Horáček. [celá zpráva]

Poslanci zároveň zvolili předsedu vyšetřovací komise k privatizaci těžební firmy OKD, povede ji Lukáš Černohorský (Piráti).

Reklama

Výběr článků

Načítám