Hlavní obsah

Kocourek: Selhali úředníci Pozemkového fondu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanští demokraté ve čtvrtek na tiskové konferenci ve Sněmovně ústy svého místopředsedy a pražského primátora Pavla Béma znovu vyzvali ministra zemědělství Petra Zgarbu (ČSSD), aby odstoupil.

Článek

Podle Béma spekulace s pozemky v Praze-Uhříněvsi vyvolávají podezření ze spoluúčasti ministra na "loupeži za bílého dne" ve výši dvou miliard korun. Zgarba takovou výzvu již dříve odmítl a Bémovo obvinění označil za nehoráznost.

"Nejprve by si ODS měla udělat pořádek ve svých řadách a měli by se pokusit nalézt nějakého slušného člověka, kterým by vystřídali lidi nominované v orgánech PF, kteří vydání pozemků překupníkům organizovali," řekl ve čtvrtek ministr.

Rezervovaněji se k téže kauze staví poslanec ODS Martin Kocourek. Ten je totiž jedním z devítičlenného prezidia Pozemkového fondu ČR (PF), které Bémem zmíněné "loupeži" svým rozhodnutím z letošního 7. června dalo zelenou.

"Sporné změny metodických pokynů PF nejsou podle mne hlavní problém. Při následné kontrole se ukázalo, že ani jedna realizovaná smlouva nebyla v souladu se schválenými pokyny," řekl Kocourek. Podle něj nešlo o systémové selhání, selhali prý zejména pracovníci PF ČR, kteří jednotlivé prodeje realizovali. Pražský primátor nicméně tvrdí, že PF, jehož je Zgarba nejvyšším představitelem, si vlastním rozhodnutím upravil podmínky vydávání náhradních pozemků a poté prodal například i státní parcely v Uhříněvsi ministrovu známému.

Klíčové je podle Béma načasování celého příběhu. "Tvůrci a organizátoři této spekulace moc dobře věděli, kolik mají času, o jaké pozemky se jedná a jakou tyto pozemky mají hodnotu. To je ten největší zločin, a to je také důvod, proč ODS žádá, aby ministr vyvodil z této kauzy politickou zodpovědnost," řekl.

Zgarba: Při jednání PF jsem byl přehlasován

Ministerstvo zemědělství v tiskové zprávě naopak tvrdilo, že z prvních získaných informací z šetření vyplývá, že se v noci před klíčovým jednáním prezidia PF sešla skupina lidí vedená předsedou dozorčí rady fondu Jiřím Drdou (ODS). Na této schůzce byl údajně připraven materiál, který stanovoval podmínky pro zrychlený výdej pozemků.

Při vlastním jednání prezidia byl ministr přehlasován a zablokováno projednání původní varianty způsobu převodu půdy. Poté byl s výjimkou Zgarbova hlasu schválen materiál stanovující zvláštní režim, díky němuž půdu získali překupníci. "Audit zadaný ministrem Zgarbou pokračuje a veškeré získané materiály budou předány k vyšetření Policii ČR," uvedlo ministerstvo zemědělství. "Nevím, kde a z čeho pan ministr čerpá tyto informace a jak dospěl k názoru, že bych mohl ovlivnit tímto způsobem prezidium," řekl Drda. "To, jestli já jsem byl ten, který dával dohromady materiál, to je taková hloupost a nehoráznost, že se k tomu nehodlám vyjadřovat," dodal.

Fondu prý hrozily žaloby

Na dotaz Práva, v čem konkrétně úředníci PF chybovali, Kocourek řekl, že z výsledků kontroly, kterou si prezídium PF zadalo, mělo v některých případech o tentýž pozemek zájem více osob, někde byl prodej pozemků rozporován. Převody na nové majitele podle Kocourka přesto proběhly v rekordně krátkém čase.

K otázce, kdo změnu pravidel pro vydávání pozemků inicioval, Kocourek řekl: "Měli jsme signály, že Pozemkovému fondu vzhledem k restituční tečce hrozí jistá právní rizika, spočívající v tom, že neuspokojení držitelé restitučních nároků se budou domáhat svých práv soudní cestou nejen v ČR, ale i ve Štrasburku. Dali jsme si zpracovat dvě právní analýzy a podle obou jsou právní rizika dosti vysoká. Změna pokynů měla tato rizika minimalizovat."

Kocourek potvrdil, že Zgarba opravdu nebyl pro zrychlený postup vydávání půdy a zdržel se i závěrečného hlasování. "Přesto jeho známý z Vysočiny díky tomuto postupu získal nějakou výhodu. Pro mě z toho plyne mnoho otazníků," dodal.

Šéf klubu ODS Vlastimil Tlustý připomněl souvislost kauzy s odkladem tzv. restituční tečky. ODS kvůli tomu požádala o svolání mimořádné schůze, ta se ale kvůli odporu levicových stran nakonec vůbec nesešla. Pozastavil se i nad změnou stanoviska ministra Zgarby. "Ačkoli ještě nedávno proti posunu ukončení restitucí nic nenamítal, teď se staví ostře proti," dodal Tlustý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám