Hlavní obsah

Kocáb: Klausovo podceňování ministerstva pro lidská práva beru s humorem

Novinky, Jiří Mach

Ministr bez portfeje Michael Kocáb (nominován zelenými) se v neděli na ČT ohradil proti výroku prezidenta Václave Klause, který označil jeho resort pro lidská práva a menšiny za „poloministerstvo“. Kocába se podle jeho vyjádření takové označení nedotýká, Klaus agendu podceňuje dlouhodobě a ministr to podle svých slov bere s humorem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb

Článek

Během svého úřadování si však Kocáb na nedostatek práce prý nemohl stěžovat. „Beru to letité podceňování Václavem Klausem s humorem, ale myslím si, že to je agenda pro dva ministry,“ řekl Kocáb na otázku, jak na něj výrok prezidenta působí.

„Ta moje oblast je skutečně obrovská: romská problematika, problémy s vízy do Kanady, boj proti rasizmu, oblast lidských práv, neziskový sektor, rovné příležitosti mužů a žen, zdravotně postižení,“ vyjmenoval některá z témat, s nimiž se resort za jeho úřadování potýkal.

Kocáb vysvětloval své zdráhání podat demisi mimo jiné tím, že ho navštívila komisařka při Organizaci spojených národů. Zpráva OSN kritizovala poměry v ČR s tím, že Romové jsou v Česku diskriminováni podstatně více než v jiných zemích EU. Kocáb se stanoviskem OSN nesouhlasil. „Dopadlo to velmi dobře,“ řekl Kocáb. Podle něj byla práce agendy pod jeho vedením i pod správou předchozích vlád oceňována i v Bruselu.

Souhlasil nicméně s Klausovým názorem, že agendy by se mohl ujmout premiér Jan Fischer. „S názorem pana prezidenta souhlasím, pokud to bude mít premiér, tak je to v dobrých rukách,“ připustil Kocáb s tím, že i ministerský předseda už je na to připraven.

Kocáb možná zůstane

Kocáb v pátek po čtyřdenním váhání ohlásil, že demisi podá v pondělí, v současnosti ale není jisté, zda bude přijata. Vyčkával totiž na stanovisko ODS, která se po celý týden zabývala volbou lídra do klání o Sněmovnu. V neděli jejich místopředseda David Vodrážka prohlásil, že by si zelení měli podle původní dohody svá ministerstva ponechat. V jiném případě by mohli jejich ministři bojkotovat některá vládní nařízení.

Zelení už ale ohlásili, že vládu znovu podpoří pouze v případě, že ČEZ změní strategii modernizace elektrárny Průnéřov, kvůli čemuž odstoupil ministr pro lidská práva Jan Dusík. Fischer pak urazil zelené, když resort předal ministrovi zemědělství Jakubu Šebestovi (za ČSSD), a vyzvali Kocába k rezignaci. Nový požadavek ODS, aby zelení měli v kabinetu oba ministry, tak situaci dále komplikuje.

„ODS dělá to, co já už navrhoval od začátku - zasednout ke stolu a obnovit ten původní koncept,“ komentoval problém Kocáb. Fischer by si tedy měl správu jeho resortu převzít pouze v případě, že nebude hrozit pád vlády. Po svržení vlády Mirka Topolánka by totiž další vládní krize podle Kocába znovu poškodila pověst ČR.

Jednání o budoucnosti vlády by se měla v nadcházejícím týdnu znovu otevřít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám