Hlavní obsah

Koaliční poslanci tlačí na vládu: předložte reformy do března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koaliční poslanci tlačí na vládu, aby konečně začala pracovat na reformách a ne jen o nich mluvila. Všem členům kabinetu a premiéru Petru Nečasovi (ODS) proto šéfové poslaneckých klubů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) v úterý poslali dopis, ve kterém je vyzvali, aby nejpozději do března 2011 zamýšlené reformy předložili.

Článek

Podle kuloárních informací je hlavní motivací dopisu, který má Právo k dispozici, rozhoupat zejména Nečase, který prohlašoval, že bere osobní zodpovědnost za všechny reformy, a také ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).

„Nečas netlačí na reformy, strká před nimi hlavu do písku,“ řekl Právu jeden z koaličních poslanců. Podle něj navíc porad ekonomických ministrů ubylo a rychlost, s jakou by se legislativní změny měly odehrávat, prý značně pokulhává.

V dopise se upozorňuje, že nová legislativa bude mít velké dopady v řadě oblastí, a proto je třeba o nich diskutovat v rámci koaličních klubů i v Senátu.

„Je zároveň žádoucí, aby připravované změny byly před svým schválením důsledně představeny a vysvětleny veřejnosti. Rádi bychom Vás proto požádali o předložení návrhů daných zákonů a jejich představení na koaličních poslaneckých klubech nejpozději na přelomu února a března 2011,“ píše se v dopise.

Bárta: škrtali jsme naivně a zodpovědně

Šéfka poslanců VV Kristýna Kočí v úterý Právu řekla, že hlavní důvod k sepsání dopisu vychází z pomalého tempa reforem. Podle ní by dopis měl sloužit k tomu, aby vznikl „jízdní řád“ zásadních změn. „Předsedové klubů jsou znepokojeni pomalou rychlostí reforem,“ sdělila Právu Kočí.

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) Právu potvrdil, že dopis dostal. „Ministři VV škrtali naivně a zodpovědně před volbami, ostatní až po nich za cenu legislativní nouze. A nyní vše účtujeme ve formě stávky - místo varovného výstřelu zažíváme dělostřeleckou kanonádu,“ prohlásil.

A právě za nedostatečné vysvětlení penzijní reformy kritizoval v úterý ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) koaliční poslanec VV Martin Vacek. Ten resortu poslal 11 otázek ke kvalitě života budoucích důchodců, mezi nimi například jak ministerstvo pokryje asi 60miliardový výpadek příjmů, který reforma způsobí.

Reklama

Výběr článků

Načítám