Hlavní obsah

Koaliční partneři se pokusí odvolat pirátského starostu Prahy 5 Daniela Mazura

Právo, trj
Praha
Aktualizováno

Na radnici Prahy 5 běží horečná koaliční jednání. Zároveň se diskutuje, kdo by se měl stát nástupcem Piráta Daniela Mazura na postu starosty. Zdejší koaliční partneři Pirátů, ANO, ODS i Sdružení nezávislých občanů Prahy 5 (SNOP 5) totiž oznámili, že se Mazura pokusí v úterý odvolat. Padl by tak jeden ze tří pirátských starostů pražských městských částí.

Foto: Pirátská strana

Starosta Prahy 5 Daniel Mazur (Piráti)

Článek

Od koaliční smlouvy se rozhodl podle svého šéfa Jana Trojánka odstoupit klub ANO. „Piráti dělali zásadní chyby, které zbrzdily řadu projektů,“ prohlásil Trojánek.

Podobně se k situaci postavila ODS, která se stala po rozpadu spojenectví Pirátů se SNOP 5 nejsilnějším klubem. Radní ODS Lukáš Herold uvedl, že marně doufal v obnovení koaliční spolupráce.

„Je však vidět, že spory jsou hlubší a není možné je přes veškerou snahu překonat. Jsme připraveni hledat řešení, které umožní ustanovit stabilní vedení radnice, které se nebude bát rozhodovat a také nést odpovědnost,“ uvedl Herold.

Piráti v Praze 5 před rokem vyhráli volby v koalici se SNOP 5. Jenže mezi nimi vypukly rozpory a volební spojenectví už na jaře dostalo vážné trhliny.

Spory o plán rozvoje i zakázky

Předseda SNOP 5 Jiří Vejmelka kritizoval starostu například kvůli tomu, že dosud nevznikl slíbený plán rozvoje Prahy 5. „Byla to hlavní část našeho společného programu s Piráty. Jenže za deset měsíců se práce na tomto dokumentu, který je zásadní pro rozvoj městské části, neposunula ani o píď,“ řekl Vejmelka.

Starosta Prahy 5 Mazur potvrdil, že v pondělí dostal od koaličních partnerů dopisy s odstoupením od koaliční smlouvy. „Je to tedy oficiální. Koalice bude určitě jiná, mé odvolání je pravděpodobné,“ sdělil Právu Mazur.

Piráti se podle informací Práva domnívají, že uváděné důvody pro rozpad koalice jsou zástupné. Skutečným důvodem podle nich má být jejich kritika veřejných zakázek zadávaných přes odbor veřejných prostranství a zeleně, který spadá pod místostarostu Martina Slabého (ANO).

Rozhodovat zřejmě bude úterní zastupitelstvo. Není ale jasné, kdo všechno má radu opustit a kdo je nahradí. Dosavadní opozici tvoří sedm zástupců TOP 09, šest STAN a tři lidovci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám