Hlavní obsah

Koaliční maraton: SPOLU a PirSTAN jednaly o rozdělení resortů 12 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirSTAN se v úterý dohadovaly o programu a personálním obsazení jednotlivých ministerstev přes 12 hodin. Nakonec oznámily dohodu.

Foto: Profimedia.cz

Šéfové stran tvořící koalice Spolu a PirSTAN

Článek

Užší vyjednávací týmy obou koalic ve Sněmovně zasedly k jednání kolem 09:30. Za zhruba šest hodin měly dospět k dohodě ohledně podoby koaliční smlouvy a jednaly také o rozdělení resortů. Dále se zabývaly programovým prohlášením.

Dohodu na koaliční smlouvě i programovém prohlášení oznámily koalice po desáté hodině večer. Dokumenty nezveřejní, jednat o nich budou v příštích dnech vedení pěti subjektů a program společné vlády posoudí orgány jednotlivých stran.

Koalice si rozdělily ministerstva: SPOLU získá finance, PirSTAN vnitro

Domácí

Podepsat koaliční smlouvu i programové prohlášení chtějí strany v pondělí.

Kabinet bude mít 18 členů, budou v něm nově ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu, výzkum a inovace. Nynější vláda ANO a ČSSD vznikla s 15 členy.

Politologové: Analýzou „zrady STAN“ tlačí Piráti na víc křesel ve vládě

Domácí

Podle zákulisních informací atmosféru na jednání zkomplikovala analýza Pirátů, která v pondělí unikla do médií. V ní obviňují z volebního debaklu, kdy získali pouze 4 z 37 mandátů pro PirSTAN, právě koaličního partnera. Zástupci STAN měli porušovat část koaliční smlouvy, jenž se týkala zákazu kroužkování.

A rozpaky měla vzbudit také reakce pirátského primátora Zdeňka Hřiba na zvolení poslance Marka Bendy za nového předsedu pražské ODS. Hřib uvedl, že je rád, že se místní buňka netají svým „extrémně konzervativním směřováním“ v souvislosti s jeho negativním postojem k rozvodům.

Bartoš: Na sebelítost není čas

Domácí

Vítězná koalice SPOLU po volbách v sobotu 9. října podepsala s koalicí PirSTAN memorandum. V něm obě strany deklarovaly, že chtějí vytvořit společně většinovou vládu. Ve Sněmovně mají celkem 108 mandátů.

První oficiální schůze lídrů stran se konala ve středu 13. října, kdy oznámili, že chtějí jednat o vládě tak, aby se mohla do pondělí 8. listopadu podepsat vládní koaliční smlouva. Na tento den je zároveň svolána ustavující schůze dolní komory.

Fiala: Prezident už se na mě těší, přijme mě v normálním pokoji

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám