Hlavní obsah

Koalice ztratila většinu kvůli operaci Orgoníkové

Právo, gö, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracii budou v úterý téměř jistě chybět ve Sněmovně při klíčovém hlasování o důvěře nové vládě dva poslanci. Dlouhodobě vážně nemocný Miroslav Vlček a místopředsedkyně klubu soc. dem. Hana Orgoníková. Ta nedávno čelila vážné zdravotní příhodě a je také v nemocnici.

Foto: Alena Jandlová

MOZAIKA

Článek

Kabinetu nebude dostupných 99 koaličních hlasů stačit, a proto bude muset vzít za vděk vypárováním s členy opozičních stran.

Poslanecký zdroj ve středu Právu řekl, že "Orgoníková byla ve středu převezena z jednotky intenzivní péče královéhradecké nemocnice na pokoj". Informaci o jejím zdravotním stavu Právu potvrdil i místopředseda klubu soc. dem. Miroslav Kapoun.

Podle jiného zdroje Práva měla Orgoníková potíže s tlustým střevem. Dokonce jí prý prasklo, a proto její stav vyžadoval okamžitý zákrok.

Požádají ODS nebo komunisty

Pokud se jednání kromě Vlčka a Orgoníkové zúčastní všichni ostatní koaliční a opoziční poslanci, bude jich stejně jen 99, a to za předpokladu, že s opozicí bude hlasovat bývalý unionista Tomáš Vrbík. Koalice by tedy při hlasování o důvěře neměla většinu.

V úvahu proto přichází už jen tzv. párování. Tedy možnost, že by za každého nemocného koaličního poslance sněmovní sál před hlasováním opustil jeden opoziční. Poměr sil by se tak změnil na 99 ku 97. To by vládě stačilo. Potřebuje totiž většinu hlasů přítomných, nikoliv všech poslanců 200členné dolní komory.

"Buď v úterý Hana Orgoníková přijde, nebo požádáme některou stranu, aby ji vypárovala," potvrdil Kapoun možný postup.

A kterou z opozičních stran chce ČSSD o párování požádat? "Bylo by samozřejmě politicky lepší, kdyby to byla ODS, ale když to nepůjde, tak ten, kdo vyhoví. V tom případě zůstávají jen komunisté," dodal Kapoun.

KSČM tuto možnost nevyloučila. "Osobně si myslím, že ve vážných zdravotních případech by se z lidského hlediska párovat mělo. Já bych to udělal," řekl na dotaz Práva šéf poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik. Nechce však předjímat, jaký postoj zaujme výkonný výbor jeho strany, který zasedá v pátek. "Zvláště když to neovlivní nijak výsledek a je to hlavně pro uklidnění svědomí těch, kteří jsou nemocní," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám